Medicinrådets anbefalinger er langt fra altid facitlisten

Skrevet d. 15. maj 2018

Gad vide om en konflikt er på vej mellem Medicinrådet og Danske Multidisciplinære Cancer Grupper.

Bekymringen opstår, efter formanden for Dansk Hæmatologisk Selskab, Henrik Frederiksen, har luftet sin frygt for, hvad der sker, når Medicinrådet har andre anbefalinger end de multidisciplinære cancer grupper. Så ”kan vi ikke vide, hvilke der bliver fulgt,” er hans pointe.

Dansk Hæmatologisk Selskab har da også henvendt sig til Medicinrådet med sin bekymring, men uden held, og derfor er der ikke andet at gøre end at vente på, konflikten skal opstå. 

Men den frygt er efter Steen Werner Hansen, den ene af Medicinrådets to formænd, ubegrundet, idet han da forventer, at det er Medicinrådets anbefalinger, der vil blive fulgt. Han kan faktisk ikke forestille sig andet: ”Jeg har svært ved at forestille mig, at Danske Multidisciplinære Cancer Grupper skulle anbefale en standardbehandling, som ikke er anbefalet af Medicinrådet,” siger han.

At konflikten kan opstå, bliver krystalklart, når Steen Werner Hansen ligefrem pointerer, at ”mange retningslinjer – også nuværende retningslinjer - skrives uden nogen form evidens, når vi taler tredje-, fjerde og femtelinjebehandling,”

Den slags konflikter mellem de godkendende myndigheder på medicinområdet har det danske sundhedsvæsen oplevet mange gange, især i forhold til Medicintilskudsnævnet. Men også forgængerne til Medicinrådet, nemlig RADS og KRIS havde temmelig blodige opgør med lægerne, f.eks. håndteringen af to lægemidler til prostatacancer, Zytiga og Xtandi, og den situation gik RADS og KRIS sejrrigt ud af.

Helt aktuelt er der konflikten mellem Medicinrådet og det lægefaglige miljø, når det gælder Spinraza, og en lignende konflikt er opstået mellem Medicinrådet og infektionsmedicinerne, når det gælder moderne behandling af hepatitis C, og det er indlysende, at den slags situationer vil opstå med jævne mellemrum.

Men det får ikke Steen Werner Hansens hånd til at ryste: ”Når der kommer anbefalinger fra Medicinrådet, som også inddrager økonomi, bliver man som fagfolk nødt til at respektere det.”

Dermed skulle den sag være uddebatteret – altså bortset fra, at evidens sjældent er så firkantet, som Medicinrådsformanden mener, og vel slet ikke, hvis evidensen bøjes, så den passer med pengepungen. 

Netop derfor er denne ged ikke barberet – og derfor er Medicinrådets anbefalinger så langt fra altid det samme som facitlisten.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.