Mageløs afslutning på sundhedsåret - København fortjener ros

Skrevet d. 20. december 2019

Man må nærmest knibe sig i armen – tænk, at 2019 skulle få så fabelagtig en afslutning på sundhedsåret.

Tre gaver blev det til – en rigtig flot gave til den trængte psykiatri, mange penge, endelig, og derefter et lovende og bredt funderet politisk indgreb over for rygning – og så besluttede Københavns Kommune sig for at indføre HPV-vaccination i kommunens skoler.

De to første sejre er til overflod beskrevet i alle egne af pressen, og med rette. Men triumfen i København fortjener mere ros, ikke mindst fordi initiativet fuldkommen druknede i Folketingets beslutning om at sætte effektivt ind mod de unges rygning.

Tobaksinitiativet viser, at der er ét område i dansk politik, hvor partierne kan finde ud af at samarbejde om at skabe brugbare løsninger, nemlig sundhedsområdet. Fundamentet under samarbejdspolitikken på sundhedsområdet blev skabt under Venstreregeringen, især da Sophie Løhde (V) var sundhedsminister, og Liselott Blixt (DF) var formand for Folketingets sundhedsudvalg.

Så kom der med en ny regering hul på års fodslæbende indsats i forhold til rygning. En kæmpesejr – og tusind tak for det.

HPV-triumfen i København kom imidlertid ikke ovenfra, fra Christiansborg – langt om længe kom der et initiativ nedefra, fra kommunerne. Det kommer til at få stor betydning for kræftoverlevelsen. Man kan nemlig godt håbe, at initiativet vil brede sig til mange andre kommuner, som også er ambitiøse, når det gælder kræftoverlevelse – og hvem er ikke det.

Danmark var ellers et mønsterland tilbage i 2015. Få lande havde så effektivt rullet sin HPV-vaccine ud. Omkring 90 procent af de relevante årgange blev vaccineret. Men så viste TV2, hvad dårlig journalistik kan medføre. En eneste udsendelse, De vaccinerede piger, formåede fuldkommen at miskreditere HPV-indsatsen. Her gav en landsdækkende TV-station plads til at kritikken af HPV-programmet. To læger fra Frederiksberg Hospital advarede mod, at HPV-vaccinen kunne have alvorlige bivirkninger, og deres kritik blev fulgt op med interviews med unge kvinder, som havde fået det dårligt.

At der ikke fandtes videnskabelig dokumentation bag beskyldningen blev ikke tillagt vægt, og så skred troværdigheden under hele vaccinationsprogrammet. Det var også hensigten. På et år faldt tilslutningen fra et niveau på 75 procent til et niveau på 50 procent.

Siden har Sundhedsstyrelsen, bistået af Kræftens Bekæmpelse, leveret en jætteindsats for at få Danmark på højkant igen – og derved forhindre den dødelighed, som TV2´s program skabte. Niveauet for tilslutningen er øget, også mærkbart, men Danmark har ikke nået højderne fra før TV2´s udsendelse.

I går omtalte TV-Avisen initiativet fra Københavns Kommune, og det skete på klassisk maner. En beskrivelse af formålet med kommunens aktion. Men så slog det igen klik for pressen. TV-Avisen bragte nemlig – med ligelig prioritering – indslag med modstanderne af HPV-vaccinen, som fik lov til at sige, at der intet bevis er for, at vaccinen ikke har alvorlige bivirkninger.

Netop det er simpelthen vrøvl. Der er masser af dokumentation, men TV-Avisen begik samme fejl, som TV2 gjorde i 2015. Journalisterne valgte til overflod ikke at spørge eksperterne, om HPV-modstanderne har ret. Beskyldningen om manglende evidens stod uimodsagt. 

Pressens hellige princip om at høre modparten er uhyre vigtigt. Det burde nærmest indskrives i grundloven. Men vi er trods alt holdt op med at interviewe de ganske få idioter, der mener, at holocaust er et falsum, eller at amerikanernes flag på månen er løgn – det behøver vi ikke. Derfor blæser pressen ikke liv til den slags misinformationer.

Samme attitude burde pressen have tril HPV-modstanderne. Deres ugennemtænkte kritik, kolporteret af ugennemtænkte redaktører, koster liv.

Derfor er det en stor befrielse, at Københavns Kommune ser igennem al denne støj og simpelthen indfører HPV-vaccinen, så det bliver en helt naturlig sag for unge mennesker. Det har krævet mod og tilmed i en kommune med mange politiske udfordringer.

Nu skal vaccinationerne foregå i skolerne, og det bliver et gennembrud for HPV-sagen. I andre lande, Norge og Australien er netop den strategi en succes. Der er al mulig grund til at tro, at det også bliver tilfældet i Danmark. 

Altså hvis journalisterne langt om længe kunne vælge at tænke sig om.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.