Lægers manglende habilitet - vi mangler skyggen af et bevis

Skrevet d. 17. november 2017

Det er lang tid siden, at man har kunnet takke formanden for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp (S) for et initiativ på sundhedsområdet. Men i onsdags meldte hun sin region ud af det hylekor af regioner og patientforeninger, som mener, at læger skal afskæres fra kontakt til medicinalindustrien.

Til Dagens Medicin siger hun, at hun ikke vil gå samme vej som Region Syddanmark og Region Midtjylland. Hun har, siger hun, brug for et godt og konstruktivt samarbejde med industrien om at bedrive forskning. Hun vil ikke anbefale samme løsning som hendes jyske kolleger.

Hvor er det dog befriende, at der langt om længe er en politiker, der ikke bare lægger sig ned – og appellerer til det laveste instinkt hos især pressen. Der er jo ingen som helst dokumentation for, at læger lader sig bestikke og udskriver lægemidler for at tilgodese medicinalvirksomheder.

Netop det argument kommer en af landets førende lungekræftlæger, Peter Meldgaard, også med: ”Der mangler at blive sat spørgsmålstegn ved hele den grundlæggende tese om, at vi læger er korrupte og uvederhæftige og til salg for hvad som helst. Det er blevet en offentligt accepteret præmis i diskussionen om habilitet. Men jeg kan ikke ordinere noget som helst, med mindre Medicinrådet har godkendt det nationalt – så hvordan skulle jeg blive påvirket af at rejse med et firma? Det er der ingen, der har fortalt mig endnu,” siger han.

Region Syddanmark var først til at melde ud, at nu er det slut med at tillade, at læger rejser til videnskabelige kongresser betalt af lægemiddelindustrien. Men det initiativ har ikke skygge af dokumentation bag sig, erkender regionsdirektør Janne Kraglund, i en sjælden tilståelsessag:

”Vi har ikke haft henvendelser, hvor nogen har sået tvivl om den enkelte læges habilitet – og det er jeg glad for. Men habilitet er et tema, der har været diskuteret meget, blandt andet i forbindelse med Medicinrådets arbejde, hvor man har haft nogle helt klare formuleringer omkring habilitet,” siger hun.

Den eneste anledning, som Region Syddanmark har til sit forbud er altså, at habilitet er ”et tema” i debatten og at det især er sket i forbindelse med Medicinrådet etablering, og her var det jo Danske Patienter og Kræftens Bekæmpelse, som insisterede på, at habilitetskravene skulle skærpes - uagtet, at der ikke er et eneste eksempel på, at læger har misbrugt deres position efter at have været til kongres betalt af industrien.

Der er ikke skygge af bevis – kun mistænkeliggørelse.

Derfor kan man også undre sig over, hvor Lægeforeningen har været henne i denne grove nedvurdering af foreningens medlemmer. Men formanden Andreas Rudkjøbing har været fraværende i den debat, som i stedet er blevet kæmpet af formanden for Lægevidenskabelige Selskaber (LVS), Henrik Ullum, desværre uden effekt.

Men hvorfor har Lægeforeningen ikke blandet sig? Det handler da om lægers troværdighed. Standens sanddruelighed. Det burde ligge Andreas Rudkjøbing på sinde. Men han er ikke på barrikaderne, ja, han er ikke i nærheden af barrikaderne. Har han overhovedet vovet at udtale sig?

Nu har han chancen. Blot skal han huske at tage parti for lægerne, ikke systemet.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.