Kampen mod svær overvægt kan lære af diabetes-successen

Skrevet d. 18. juni 2019

Dette er lidt af en sensation: Alt tyder på at diabeteskurven er knækket. Tendensen er beskrevet i et studie præsenteret i forbindelse med den internationale diabeteskongres, ADA.

Det internationale forskerhold bag studiet har kortlagt udviklingen i diabetes-incidensen - antallet af nye diabetespatienter - sammenlignet med udviklingen i prævalensen af svær overvægt - altså udbredelsen af svær overvægt - i seks lande, deriblandt Danmark.

I alle landene falder diabetes-incidensen. Der bliver altså færre nye patienter med diabetes.

Det er overraskende. I årevis er diabetesincidensen vokset og vokset, nærmest som ved en naturkraft - altså lige indtil omkring 2010. Så vender det, og nu falder incidensen ligefrem. Det sker også i Danmark, akkurat som det sker i USA og Canada. I Storbritannien kommer knækket lidt tidligere, ligesom i Australien. I Nordkorea indtraf knækket endnu tidligere.

Det er den gode nyhed. 

Den dårlige nyhed er, at knækket intet har at gøre med udviklingen i prævalensen af svær overvægt - den fortsætter med at vokse i samtlige af de seks undersøgte lande. Koblingen mellem svær overvægt og diabetes holder altså ikke længere. Og nu er det ikke længere udviklingen i antallet af patienter med svær overvægt, som driver væksten i diabetes. Til gengæld kan vi se frem til, at konsekvenserne af svær overvægt bare vil vokse, og det gælder altså hele paletten: Hjerte-karsygdomme, dermatologiske sygdomme, kræft, psykiatriske lidelser m.v. 

Det bør påvirke vores tilgang til de to sundhedsproblemer. Vi er på vej til at få diabetes under kontrol - uagtet, at diabetes stadig er en folkesygdom, som rammer alt for mange.

Til gengæld er vi ikke i nærheden af at få skovlen under svær overvægt, og netop dér har Danmark nok taget skridt til at forberede en indsats - men vi har endnu ikke en gennemtænkt ambitiøs strategi, hverken når det gælder forebyggelse eller behandling, kirurgi eller medicin.

Derfor er læren af dette studie, at håndteringen af svær overvægt bør lære af håndteringen af diabetes. 

Vi har brug for solid viden om, hvad der er baggrunden for successen for diabetesindsatsen: Hvad er forklaringen på, at kurven er knækket? Hvordan kan de erfaringer bruges i forhold til et af sundhedsvæsenet andre, stadig større problemer?

Det kalder på yderligere forskning.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.