Hvor barnlig kan en minister være, Sophie Løhde?

Hvor barnlig kan en minister være, Sophie Løhde?

Skrevet d. 09. marts 2017 i kategorien Politik

Da hun var sundhedsminister, satte Sophie Løhde ikke en fod forkert. Den bedst fungerende sundhedsminister i mands minde. Imponerende præstation. Men så blev hun deporteret til no-mans land i et nyt ministerium for offentlig innovation – siden har ingen hørt fra hende.

Altså lige indtil hun med et nærmest Donald Trumpsk tweet meldte sig ind i debatten om sundhedsplatformen, som netop nu er ved at blive implementeret på det af alle hospitaler i Danmark, ja, måske i verden, hvor den er sværest - nemlig Rigshospitalet. Kun en tåbe, frygter ikke den udfordring.

Helt som forventet er Rigshospitalets læger ikke parat til sundhedsplatformen, og nu kæmper regionen suppleret af tusinder af ansatte for at få et helt nødvendigt it-system til at fungere. Tonen er ond, overlægerne er rasende, og ingen tør sige, at de måske godt kan få systemet til at fungere. Så vil man fremstå som ledelsens lakaj. 

Sådan er situationen lige nu, og dér er det så, at Ulf Helgstrand, en garvet karkirurg på Rigshospitalet, melder ud, at nu orker han ikke den satans sundhedsplatform. Det bringer ham på forsiden af Dagens Medicin, hvor han præsenteres som var han frihedskæmper.

Avisen pointerer, at Ulf Helgstrand er en læge, der ellers har mange gode år i sig, og hans påstand er, at sundhedsplatformen stjæler 80 procent af arbejdstiden, så patienterne må nøjes med resten. Så forfærdeligt er det fat med projektet. Og der stilles ingen kritiske spørgsmål til hans såkaldte analyse, som ved nærmere overvejelse kun kan være fup. Hvis lægerne virkelig brugte 80 procent af deres tid på it-systemet så ville det være patienterne vi ville høre fra, ikke udelukkende lægerne.

Ulf Helgstrands udmelding får vores tidligere sundhedsminister til tastaturet. ”Hvis korrekt at SP vil stjæle 80% af tiden, mens kun 20% vil gå til patienten da noget helt galt,” skriver hun på twitter.

Og nu er en minister, som for kort tid siden beklædte det øverste embede i sundhedssektoren altså gået personligt ind i debatten, og det sker på baggrund af en eneste overlæges vurdering af tidsforbruget ved sundhedsplatformen. 

Det er dumt, men Sophie Løhde skal dumme sig yderligere -  hendes tweet bringer nemlig formanden for Yngre Læger, Camilla Rathcke, på banen, nu med rygvind fra en minister: ”Arbejdsglidning fra sekretærer til læger r d værste ved SP -> mindre lægetid pr. patient=ikke optimal ress.anvendelse,” skriver Camilla Rathcke. Og så melder Sophie Løhde sig på ny ind i debatten, idet hun stiller et spørgsmål til Camilla Rathcke: ”kan I generelt nikke genkendende til 80/20 som konsekvens af SP?,” spørger hun, og hun får straks det klare svar fra formanden for Yngre Læger: ”Ja,” lyder svaret.

Sæt og match, så skulle den evidens være på plads, og ovenikøbet underskrevet af en minister, og det hele blev offentliggjort i Dagens Medicin.

Har ikke indkalkuleret mellemregninger

Men Sophie Løhde fik ikke tænkt sig om. Hun har ikke indkalkuleret alle mellemregningerne, og det er overraskende al den stund, at hun netop har tænkt sig om i flere år. Først og fremmest overser hun og medierne, at Ulf Helgstrand ikke just er en læge med mange år i sig. Han tilhører tværtimod den generation af læger som selvfølgelig har de allerstørste problemer med at affinde sig med nye it-systemer og andre sataniske mesterværker. Han er 66 år, og han er vist på vej på pension. F.eks. har han netop meddelt at han går af som formand for Dansk Rideforbund, hvor han har været en velfungerende formand i en menneskealder.

Kronvidnet i kritikken er altså ikke en læge med mange år i sig. Han er faktisk pensionsmoden.

En læge som Ulf Helgstrand og andre i samme generation burde for enhver pris være holdt udenfor deltagelse i projekt sundhedsplatform. Det ville have været det nemmeste. Der skulle være sat flere ressourcer af til at hjælpe dem. Men Region Hovedstaden har – med øjnene vidt åbne – valgt at selv de ældste af lægerne skal være part i projektet. Den beslutning kan man godt kritisere. Men det er jo ikke det samme som at sundhedsplatformen skal kastes på lossepladsen. 

Min oplevelse er, baseret på hvad man hører, at de unge læger har nemmere ved at levere varen på sundhedsplatformen. De er ikke så fodslæbende eller kritiske. Det er Ulf Helgstrands generation, der har problemer, og velsagtens i særlig grad for overlæger, og måske – den mistanke kunne man få - ganske særligt på Rigshospitalet. Det er åbenlyst at det spørgsmål fortjener at blive undersøgt – af en uvildig part. Det er desværre også åbenlyst, at de medier som har engageret sig i denne sag ikke har haft øje for den problemstilling.

Gamle kontroverser

Debatten savner også politisk analyse. Det er ikke just rocket science, at forholdet mellem Sophie Løhde og Region Hovedstadens regionsformand, socialdemokraten Sophie Hæstorp-Andersen, ikke er synderligt venskabeligt. De to har haft deres kontroverser mens de begge sad i Folketingets sundhedsudvalg. Det spiller en rolle for den absurde og uværdige twitter-dialog som Løhde har indladt sig på. 

Det ville den tidligere sundhedsminister aldrig have indladt sig på med et vigtigt projekt i Region Sjælland eller Region Syddanmark, hvor Venstre regerer. Og regionsformanden i Hovedstaden er jo forsvarsløs – hun kan ikke, som Donald Trump, indlade sig på så primitivt et debatniveau, og det burde Sophie Løhde heller ikke gøre.

Den pointe fik heller ikke plads i mediedækningen af den mærkelige indblanding fra en tidligere sundhedsminister, som med garanti godt vidste, at hun kastede benzin på et bål, der allerede var i brand. Det kan vel ikke skyldes, at medierne ikke har ukendskab til forholdet mellem Venstre og Socialdemokratiet. Så dumme kan de da ikke være.

Tilbage står, at det er den nemmeste mediehistorie i verden at finde kritikkere af nye it-systemer. Det kræver ingen indsigt eller finesse.

Men sundhedsplatformen er jo ikke et ligegyldigt projekt. Det er tværtimod det vigtigste projekt i det danske sundhedsvæsen overhovedet – og i mange år. Magter Region Hovedstaden og Region Sjælland ikke denne opgave, så blokeres det danske sygehusvæsen fra at udvikle sig – og det bliver patienterne, og ikke overlægerne på Rigshospitalerne – som betaler prisen.

Den pointe er også overset.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift