Hold snitterne fra Løhde

Hold snitterne fra Løhde

Skrevet d. 23. november 2016 i kategorien Politik

Om få dage skal en ny regering sammensættes, og alt kan ske, når tre partier skal dele ministerposterne, og de alle vil have taburetter, man kan profilere sig på.

Derfor denne opfordring til regeringschefen, Lars Løkke Rasmussen – du må ikke droppe Sophie Løhde for at få kabalen til at gå op. Hverken de konservative eller Liberal Alliance har brugbare kandidater til denne post. Mette Abildgaard er sundhedspolitisk ordfører for de konservative, og hun er energisk, ambitiøs og vidende – men hun når ikke den nuværende minister til sokkeholderne. Det samme kan siges om eventuelle kandidater fra Liberal Alliance. Dér er kvalitetsforskellene bare endnu mere iøjnefaldende.

Derfor er valget let. Hold fast i den nuværende minister. Hun er uden sammenligning den bedste sundhedsminister Danmark har haft siden Lars Løkke Rasmussen selv sad i kontoret. Begge havde - inden de indtog ministeriet - arbejdet tæt med sundhedsområdet. De havde masser af indsigt, og de havde begge egne planer og ambitioner med jobbet.

Sophie Løhde har skabt ny energi om sundhedsområdet. Hun lagde fra land med ambitionen om at give Danmark en kræftplan IV, og den har hun leveret. Den er ikke perfekt. Der er lyttet for lidt til klinikerne. Men den er ikke desto mindre et gevaldigt løft til kræftområdet.

Hun har fokuseret sundhedsvæsenet på få velbeskrevne målepunkter i stedet for kvalitetsmodeller og diffuse krav. Hun er i det hele taget klar til at ændre når der er behov – og holde fast, når det er på sin plads.

Hendes håndtering af regionernes Medicinrådsplaner er lige til lærebøgerne. I stedet for at blande sig direkte i Bent Hansens planer, så samlede hun folketingets partier om en stribe principper som regionernes projekt skal leve op til, og som alle er velbegrundede. Derved blev Bent Hansen forpligtet til at skabe en bæredygtig konstruktion – til gengæld får han ro til at gøre det uden indblanding fra sundhedspolitikere.

Det var godt set.

Derfor har Danmark ikke brug for en ny sundhedsminister. Tværtimod er der et skrigende behov for kontinuitet – og omtanke, når Danmark om kort tid måske skal vikle sig ud af en truende konflikt med de praktiserende læger – med mindre regionerne og lægerne kan finde hinanden.

Og derfor, Lars Løkke Rasmussen, hold snitterne væk fra sundhedsministeren. Få kabalen til at gå op med de andre poster.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.