Giv hospitalsdirektørerne et lønløft

Skrevet d. 18. oktober 2017

Pressen er gået amok, når det gælder cheflønninger. Det ene medie afslører dagligt historier om kommunale toplederes lønforhold, mens andre slubrer detaljer i sig om hvad mediecheferne tjener.

 

Lige nu er kommunalcheferne og mediecheferne er foran/bagud på point - trods middelmådighed scorer direktøren for Danmarks Radio, Maria Rørbye Rønn, intet mindre end 3.688.115 kr. mens hendes mere kapable modpart hos TV2, Merete Eldrup, tjener stort set det samme, selvom hendes organisation er langt mindre.

Men interesserer man sig for sundhedsvæsenet, så er skandalen nærmest det modsatte. Danske hospitalsdirektører tjener nemlig …….  alt for lidt. Risikoen er, at vore hospitaler ikke tiltrækker de allerbedste ledere, og da slet ikke til sammenligning med kommunerne, som er blevet verdensmestre i at skrue attraktive lønaftaler sammen.

Tag topdirektøren på Rigshospitalet, Per Christiansen. En organisation med 12.000 ansatte, deriblandt nogle af landets dygtigste og mest krævende speciallæger. Men topdirektøren på Blegdamsvej tjener altså 1.554.788 kr. om året, og det er - for nu at relatere til f.eks. mediedirektørerne, en brøkdel af hvad man tjener i den branche, og i mediebranchen har direktørerne ansvar for maksimalt en femtedel af, hvad Per Christiansen bestyrer.

Per Christiansen har masser af år med erfaring fra ledelse af danske sygehuse. Men han gik højst sandsynligt ned i løn for at få dette job, fordi han kom fra et job som koncerndirektør i Region Nordjylland.

Et andet eksempel er den nye direktør for Hvidovre Hospital, et hospital som burde tiltrække ledere fra øverste hylde - det er der nemlig behov for, hvis man skal styre dette udfordrende sygehus, som betjener et område med særlige problemer. Birgitte Rav Degenkolv fik jobbet med en årsløn på 1.339.152, og det er mindre, end chefer får i andet lag på medierne, og markant mindre end hvad kommunerne tilbyder til deres chefer.

Birgitte Rav Degenkolv er sygeplejerske, så hun kommer fra et område med lave cheflønninger, og hun har arbejdet intet mindre en 20 år med ledelse på andre sygehuse.

Men kunne Region Hovedstaden mon have fået dygtigere direktør til så afgørende poster, hvis lønningerne havde være højere.

Ja, i den grad. Indlysende ville Region Hovedstaden have fået rystet mere kvalificerede kandidater ned hvis lønningerne havde være højere, og hvis regionerne var parat til at forkæle lederne som kommunerne gør.

Det kan man kun gisne om – men undervejs i overvejelserne kan man betænke, at den øverste chef for sundheden i Region Hovedstaden, Hjalte Aaberg, tjener lige under to mio. kr., og han har faktisk ikke synderligt operativt ansvar.

Hans yderst kapable højre hånd på sundhedsområdet, manden inden i alle de store beslutninger i regionen, Svend Hartling, han får 1,6 mio. kr., og det er han værd.

Men alle andre fortjener en lønforhøjelse.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.