Genomcenteret skriger på hjertelægerne

Skrevet d. 07. maj 2019

Kardiologernes årsmøde blev skudt i gang med en ordentlig salut. Fra University College i London kom professor Perry Elliott med en opsang i sin åbningsforelæsning på årsmødet hos hjertelægerne i Dansk Cardiologisk Selskab.

Perry Elliott er ekspert i arvelige hjertesygdomme, og hans særlige speciale er kardiomyopati, en sygdom i hjertemusklen. Af samme grund har den britiske professor en tilgang til diagnoserne, som minder ikke så lidt om onkologernes, og præcis som dem inddrager han genetik i sit arbejde.

Det var da også hans ærinde med forelæsningen at fortælle de danske læger, at konceptet med personlig medicin er ankommet til kardiologien. "Hver gang I stiller en diagnose, skal I spørge jer selv: Hvorfor? Hvorfor? Stil det spørgsmål hele tiden," sagde han.

Pointen blev rullet op i tre cases med patienter med klassiske kardiologiske diagnoser - men i hvert enkelt tilfælde kunne diagnosen føres tilbage til andre sygdomme end dem, kardiologerne havde stillet. Kardiologerne glemte at trænge til bunds i sagerne.

Pointen kunne næsten ikke være bedre timet. Netop nu har det Nationale Genom Center fundet sin organisering som en del af Sundhedsministeriet, og nu skal arbejdet i gang med at definere forskningsprojekter.

Finansieringen er også på plads, og her har Novo Nordisk givet lige under en mia. kr. Mon ikke den donation ændrede lidt på perspektivet for centeret. Hvor de fleste læger nok har tænkt, at genomcenteret vel ikke er noget for andre end onkologer og andre kræftlæger, så er det nu klart, at det slet ikke er tilfældet. Det Nationale Genom Center skriger på kardiologerne, og kardiologerne er også i gang, nu også med en arbejdsgruppe.

Men kardiologerne er ikke så langt med selve tankegangen, konceptet personlig medicin.

Derfor kunne Perry Elliotts opfordring - "kom nu i gang" - sagtens omfatte den danske genom-indsats.

Også dér skal kardiologerne op i omdrejninger (som om de ikke havde nok at tage sig til i forvejen).

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.