Finansloven: Smil på læberne, men Hawaii-dansen udebliver

Skrevet d. 04. december 2019

Ved første gennemlæsning er det svært ikke at være begejstret over sundhedsindholdet i årets finanslovsaftale.

Der er tre uforglemmelige gaver:
  • 600 mio. kr. til psykiatrien - simpelthen et løft til et nyt niveau for det trængte område. Hold da op, hvor glædeligt. 
  • Udsigt til 1000 flere sygeplejersker, dog i flere tempi, men anderledes kunne det jo ikke være.
  • Og endelig en markant forhøjelse af afgifterne på cigaretter, hvor prisen ender på 60 kr. efter nogle år. 
På et hvilket som helst andet tidspunkt ville man danse heftigt omkring i Hawaii-skørter.
 
Når der alligevel ikke er Hawaii-dans på hospitalsgangene, så skyldes det den komplette mangel på visioner i initiativerne. 
 
Det er som om, at regeringen har siddet med en tjekliste: En masse penge til psykiatrien, tjek. En masse sygeplejersker, tjek. Og så et solidt los til cigaretterne, tjek.
 
Det er simpelthen ikke godt nok for en ny ung regering med en masse nye ministre og friske hjerner. Så fantasiløst ville en Venstre-regering aldrig have grebet det an.
 
Det, man burde forvente af Mette Frederiksens hold, var jo ikke robotagtige bevillinger af store beløb til velmente formål - det, der er brug for, er gode idéer, nye konstruktioner, ny tænkning. 
 
Psykiatrien har jo brug for andet end senge. Så meget hellere penge til et projekt, som kan tage sig af de selvsamme patienter på forsvarlig vis. I stedet stiller regeringen 600 mio. kr. pænt indpakket i gavepapir foran regionernes dør. Værsgo, brug dem som det passer jer (man tænker nærmest, at det er ligegyldigt, om der skulle falde lidt af til somatikken.)
 
Værst er vel nærmest det fantasiløse løfte om at levere 1000 sygeplejersker til landets hospitaler. Først og fremmest er det usikkert, om varen kan leveres. Men hvorfor bidrager regeringen så ikke med initiativer, som kunne løfte de opgaver, som sygeplejerskerne skal levere - uanset om det er sundhedsassistenter, sygeplejersker eller helt andre medarbejdergrupper? Det handler vel ikke om at skabe beskæftigelse til sygeplejersker - det er der nemlig ikke brug for. Derimod handler det om at få løst opgaver, og dér er det som om, at den nye regering ikke aner, hvorfor vi har brug for den ekstra indsats.
 
Selv den glædelige forhøjelse af tabaksafgifterne ender som en hul gestus. Luften er jo pillet ud af forhøjelsen. Den kommer i små bidder, og derfor får vi ikke den maksimale effekt. Samtidig bliver fordyrelsen af rygningen så tilpas blød, at den forhøjede pris ender med at indgå i finansloven med et ret betydeligt provenu, som derefter finansierer andre initiativer. På den måde bliver tobaksafgifterne en nødvendighed, ikke på grund af indsatsen mod rygning, men for at få finansloven til at hænge sammen.
 
Derfor er finansloven reelt en skuffelse. Fordi den afslører, at regeringen savner ideer på sundhedsområdet.
 
Det lover ikke godt for den kommende tid og slet ikke for den sundhedsreform, som selvsamme regering har lovet, at den vil gå i gang med. 
 
Hvor skal kreativiteten komme fra? Hvis denne finanslov er et udtryk for denne regerings formåen på sundhedsområdet, så bliver det ikke derfra, at energien kommer.

 

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.