Selvmål af PLO

Skrevet d. 12. februar 2017 i kategorien Politik

De praktiserende læger spiller ikke deres kort med kløgt, når det gælder den brede politiske aftale om at løse problemerne med lægedækningen i Danmark.

I stedet for den konstruktive tilgang, som ellers har præget Christian Freitags formandskab har PLO i svær grad taget nej-hatten på.

 

Nu er PLO ”oprigtigt skuffet” over aftalen, og videre at ”Det er et umådeligt dårligt signal at sende, når man i alle andre situationer siger, at man vil prioritere den almene praksis, det nære sundhedsvæsen og de praktiserende lægers rolle i det nære sundhedsvæsen,” som han har sagt til Danmarks Radio.Han frygter, at aftalen ”vil ændre branchen, så de unge læger vil se, at der er bedre fremtid, højere lønninger og bedre arbejdsvilkår ved at arbejde på en regionsklinik i stedet for at tage ansvaret for egen klinik under helt andre økonomiske rammer.”

Kort sagt, jammer og klage. PLO’s strategi har ellers længe været altid at levere løsninger, snarere end gold kritik. Men den strategi fraviger Christian Freitag altså i denne sag.

Tilbage er, at PLO pludselig står med en tabersag. Faktisk en meget alvorlig tabersag, og det midt i en periode, hvor danskerne gerne måtte elske de praktiserende læger.

Danskerne vil nemlig slet ikke forstå, hvorfor det skulle være et problem, at unge læger med ambitioner om at blive praktiserende læger skulle søge ansættelse i regionsklinikker i områder, der ellers ikke vil kunne tiltrække læger.

Danskerne vil heller ikke forstå, at det skulle være et problem, at de nye regionsklinikker bliver attraktive arbejdspladser, som måske ligefrem kan tiltrække en større andel af lægerne end i dag. Danskerne vil ikke forstå, at det er et problem. Danskerne vil nemlig, i lighed med samtlige partier i Folketinget, mene at det er skridt i den rigtige retning.

Hvis PLO og Christian Freitag vil arbejde for andre løsninger, så skal der – og det haster – andre troværdige planer til. Hvad vil PLO anbefale? Hvordan vil Christian Freitag løse lægedækningsproblemet i områder med få læger.

Danmark savner en plan fra PLO, og uden den, så har PLO intet at have sin kritik i, og uden en plan kommer PLO ikke til at have medejerskab til den endelige løsning. Så enkelt er det.

PLO er bagud.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.