Efter politikernes dumhed: Cannabis-forsøget behøver akut hjælp

Skrevet d. 11. januar 2018

Nogen må gøre noget. Helst hurtigt. Ellers ender cannabis-forsøget som en kæmpe fiasko.

Med tusinder af skuffede patienter og endnu flere frustrerede pårørende, som alle håbede og forventede, at en beslutning om at åbne op for anvendelsen af medicinsk cannabis truffet med den største mulige opbakning fra Folketinget faktisk ville give dem adgang til en behandling, de har de allerstørste forventninger til.

Fiaskoen skyldes politikerne. De har skabt en halvfærdig ordning, som de færreste læger kan eller vil lege med på – ikke mindst fordi lægerne har ansvaret for det, hvis det går galt for visse patienter. Den risiko er dér jo: At nogle patienter kan få psykoser og skade sig selv eller andre. Patienter kan vise sig ude af stand til at administrere deres medicin og gøre skade på sig selv efter et misbrug. Andre kan blive overraskende påvirkede og få depression eller andre psykiatriske diagnoser, hvis ikke de kan køre galt i deres biler og gøre skade på andre.

Det er den ene forklaring på, at læger ikke vil ordinere cannabis. Den anden er, at læger nærmest har taget en hellig ed om kun at anvende medicin, som har dokumentation bag sig, og det har cannabis kun i meget beskeden art. Det sidder dybt i læger ikke at tage den slags medicin i anvendelse til deres patienter, og det skal vi alle, også politikerne, være glade for.

I tredje række kommer det, at visse læger vel ønsker at give politikerne en lektion – de skal ikke trække en forsøgsordning ned over hovederne på dem. På den måde er der også et element af drilleri, når lægerne nu vælger at afvise patienternes ønsker.

Alt det var politikerne advaret om – alligevel satte de forsøget i værk.

Havde de tænkt sig om, så havde de i stedet lavet cannabisforsøget om til rigtige studier. Det var blevet væsentligt dyrere. Det ville have krævet, at kloge læger havde udviklet relevante designs til at gennemføre forsøgsordningen som protokollerede studier med præcist udpegede og veldefinerede mål med studierne – altså objektive målepunkter, f.eks. reduktion af anfald eller, hvis det er muligt, reduktion af smerter.

Dernæst skulle patienterne følges op tæt, og der skulle være velbeskrevne regler for hele forløbet, og hvad lægerne skulle stille op med bivirkningerne.

I så fald ville langt flere læger have været trygge ved at deltage.

Det er dem vej, Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, foreslår at gå. Han har ret. Desværre kan han ikke selv gøre noget ved problemet. Han burde egentlig opfordre de videnskabelige selskaber til at tage affære. Det er nemlig dem, som kan få dette uigennemtænkte projekt til at fungere. 

Cannabis-projektet retter sig mod særlige patientgrupper: Sclerose-patienter, onkologiske og hæmatologiske kræftpatienter, som ikke kan løse deres smerteproblemer med de aktuelle muligheder, og andre smertepatienter, f.eks. reumatologiske patienter, som har prøvet alt andet uden at opnå smertelindring.

De videnskabelige selskaber på disse områder skal tage affære, hvis dette projekt skal ende med noget brugbart.

Dermed lander aben hos Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen. De skal i arbejdstøjet og i gang med det beskidte arbejde at overbevise fodslæbende lægevidenskabelige selskaber om, at det er vigtigt. Det bliver svært, blandt andet fordi Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen også hader dette cannabis-forsøg.

Men alternativet er grimt. Om kort tid – hvis ikke allerede – dukker de første læger op, som af den ene eller anden grund er parat til at udskive masser af cannabis til alverdens patienter. Det er set før, det kommer til at ske igen, og så vil politikerne have erstattet et lille, men illegalt marked med et større, men legalt og helt ukontrolleret marked, som virkelig kan få mange ofre.

Og så skal vi alle huske på, hvem der stod bag dette initiativ. Cannabis-forsøget fik opbakning fra alt, hvad der kan krybe og gå af politiske partier, nemlig Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti. 

Ufatteligt.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.