Sundhedspolitisk Tidsskrift

Dybbøl maler vores vacciner helt ad helvede til

Skrevet d. 25. maj 2021

Danskerne - og ganske særligt politikerne - er sandelig sendt på noget af en rystetur, når det gælder vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson.

Da Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør, på spektakulære pressemøder fortalte offentligheden, at disse vacciner ikke blev inkluderet i det danske vaccinationsprogram, så forsikrede han os alle om, at de diskvalificerede vacciner alene blev udelukket på grund af den gunstige danske position.

Søren Brostrøm advarede altså ikke imod vaccinerne. Nej, budskabet var klart - vaccinerne var sandelig gode nok. Bare ikke lige nu i den danske situation.

Den forklaring stemte overens med den kendsgerning, at stribevis af Søren Brostrøms kolleger overalt i verden havde anbefalet de vacciner, som Danmark nu ville sætte på pause. 

Disse andre lande var - og er - i fuld gang med at vaccinere deres befolkninger bl.a. ved anvendelse af netop de vacciner, som Danmark nu var kritisk overfor.

Det ville - i disse lande - være lidt af en sensation, hvis ét land, ganske vist et lille ét, pludselig var voldsomt kritisk overfor AZ og J&J vaccinerne.

Dette hensyn respekterede Søren Brostrøm på samme måde, som han i hele denne coronakrise har orienteret sig om, hvor hans internationale kolleger håndterer spørgsmålene.

Så var de praktiserende lægers selskab, DSAM, straks anderledes parat til at banke sine konklusioner igennem. I denne fase af udviklingen af den danske tilgang til vaccinationsprogrammet var DSAM´s formand Anders Beich parat til at gå meget langt i sin advarsel mod de pauserede vacciner. Han var - og er - ikke i tvivl om, at risici langt overgår fordelene.

Men på det tidspunkt blev der ikke lagt stor vægt på DSAM's synspunkter - i hvert tilfælde ikke blandt landets sundhedspolitikere, især oppositionen. Her gik man nemlig - i lyset af Søren Brostrøms tvetydige budskab - i gang med at undersøge mulighederne for at give danskere adgang til de pauserede vacciner. Mon ikke disse politikere lagde vægt på Sørens Brostrøms manglende advarsel.

Sådan endte det - disse politikere gennemtvang, at danskere, som ønskede det, skulle have adgang til de pauserede vacciner, og det blev gennemført.

Nu skete der imidlertid en forvandling med Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Pludselig blev den tvetydige anbefaling til en renlivet advarsel, og det gav så medvind til DSAM's entydige advarsel mod at anvende vaccinerne overhovedet. 

DSAM er gået så vidt som at udskamme læger, som efterkommer patienternes ønsker om at få de omdiskuterede vacciner. De står meget alene i de kredse.

Der er vi nu - og nu når vi frem til den egentlige dobbeltmoral. Nu arbejder hele det danske sundhedsvæsen, herunder regeringen - og måske ligefrem Anders Beich i DSAM - for, at vi kan sende vaccinerne til - man fristes til at skrive - "langt helvede i vold". Helt så langt væk skal de dog ikke - men Afrika eller fattige lande i Østeuropa. Der kan de gøre nytte, synes alle at mene.

Hvordan det synspunkt stemmer overens med, at vi danskere altså under ingen omstændigheder vil anvende disse vacciner, det er ubegribeligt. Dur disse vacciner – eller dur de ikke? Indebærer de en sundhedsrisiko – eller ikke? Hvis de indebær en reel sundhedsrisiko, og det mener DSAM i den grad, og det mener Sundhedsstyrelsen nok også, men hvordan kan Danmark så lægge navn til at sende dem til lande, der har behov?

Hvor er moralen – hvis den da ikke er der to gange.

 

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.