Den lille abc for Heino Knudsen og konsorter

Skrevet d. 27. Februar 2019

Man bliver træt i ansigtet af at høre på Heino Knudsen (S), formand for Region Sjælland, skyde skylden for de aktuelle og temmelig katastrofale fyringer for regionens hospitaler på "stigende medicinpriser."

Det er nemlig noget ævl - Danmark oplever ikke stigende medicinpriser og har ikke gjort det i årevis. Derimod stiger omkostningerne til medicin, fordi der bliver flere patienter - altså akkurat samme anledning til, at sygeplejersker skal løbe hurtigere og til, at der er for få læger. 

Samtidig ankommer der stadigt mere potent ny medicin til Danmark, og den er dyrere end den gamle. Det system er vi ikke just ukendte med i en markedsøkonomi. Der er jo ingen, der råber vagt i gevær, når de klimavenlige el-biler koster en formue mere end biler med konventionel teknik, og der bliver heller ikke demonstrationer på gader og stræder, når miljø-venlige og økologiske fødevarer prissættes langt mere offensivt end burhøns og hvidt franskbrød. Tværtimod, så jubler politikerne hver gang, at en ny Tesla ruller ud på dansk asfalt, eller når de økologiske landmænd øger deres markedsandel med den mindste marginal. 
 
Systemet med velbegrundede højere priser for bedre kvalitet, kender vi også fra arbejdsmarkedet. Sygeplejersker skal jo indlysende have lønforhøjelse, hvis de bliver opkvalificeret, og ingen vil nogensinde rynke på næsen, når sygehusene giver klækkelige lønforhøjelser til læger, der bliver speciallæger.
 
Den slags lønforhøjelser bevilger vi gerne, når sygeplejersker eller læger bliver bedre til deres job. I sidste ende er det en gevinst for patientbehandlingen. Vi lever længere og bedre, når behandlingen bliver mere kyndig, akkurat som vi forventer helbredsgevinster - på kort og langt sigt - af miljøforbedringer.
 
Den slags tager man sig - som det mest naturlige - råd til.
 
Men præcis sådan burde det også være med medicin, Heino Knudsen. Lægemidlerne bliver opkvalificerede, mere effektive og med tydelige gevinster for patienterne - og som med bilerne, fødevarerne, sygeplejerskerne og lægerne, så koster den forbedrede vare mere.
 
I Danmark har vi ovenikøbet et Medicinråd, som skal sikre, at kun ny medicin, der dur, skal tages i brug i sundhedsvæsenet. Formålet er indlysende, og systemet kan blive godt, hvis det ændres på nogle punkter. Den slags har man ikke andre steder, selv om det bestemt kunne være attraktivt. Havde man det på bilområdet, så var det ikke sikkert, at eksempelvis nye og ekstremt dyre el-biler bestod betingelserne for at blive solgt herhjemme. Mere omtanke kunne måske også være nyttigt, når det gælder efteruddannelse af medarbejderne på landets sygehuse - det er bestemt ikke sikkert, at patienterne reelt får noget som helst ud af alle de uddannelsestilbud, som sygeplejersker kan opkvalificere sig ved, og som udløser lønforhøjelser. Måske er nogle af disse uddannelser spild af penge og omdanner varme hænder til kolde.
 
Når kritikken af de såkaldte "stigende medicinpriser" bliver særlig absurd, så er det fordi, at det danske sundhedsvæsen og lægemiddelindustrien har forhandlet sig frem til, at priserne på medicin netop ikke stiger, men nedsættes år for år, altså for de eksisterende lægemidler. Her har erhvervslivet altså accepteret, at medicin, som bare kan det samme som sidste år, skal reduceres i pris. Den slags kender man i hvert tilfælde ikke fra arbejdsmarkedet. Tværtimod.
 
Derfor har Danmark - per definition - ikke stigende medicinpriser. Det burde Heino Knudsen huske på - og det burde landets sundhedsjournalister også. Næste gang, at de hører politikerne skyde skylden for deres økonomiske problemer på medicinalindustrien, så skal de spørge ind til, hvad i alverden de mener.
 
Stigende priser, det har vi ikke i Danmark, men det har de til gengæld i USA, og på de kanter er det bestemt en kamp værd at stoppe medicinalvirksomhederne glubske prissætning på lægemidler uden gevinster i forhold til de gamle. Den slags problemer har vi altså ikke i Danmark.
 

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift