Kæmpe opmærksomhed om subgrupper - også hos Medicinrådet

Skrevet af Kristian Lund d. 04 juni 2019

Det fyger om ørene på lægerne på den store kræftkongres ASCO i Chicago med alle mulige og umulige biomarkører.

Hvad sker der politikere - pludselig regner det med gaver til psykiatrien

Skrevet af Kristian Lund d. 27 maj 2019

Man krummer tæerne, når man følger de daglige overbud i den aktuelle valgkamp. Kors, hvor primitivt med den opgejlede konkurrence om at give flest penge til nedslidte danskere, børnehaverne og alle de andre udfordringer, vi alle for tiden bombarderes med, og som nærmest bliver værre og værre.

Professor vs patient og pens. kriminalbetjent: Der blæses til kampvalg i Diabetesforeningen

Skrevet af Kristian Lund d. 24 maj 2019

Der bliver kampvalg til formandsjobbet i Diabetesforeningen.

I det ene ringhjørne befinder den nuværende formand sig, Truels Schultz, som nu har været formand i otte år, og i det modsatte står Torsten Lauritzen, som er tidligere cheflæge i foreningen.

Jeres evaluering er dybt pinlig, Lose

Skrevet af Kristian Lund d. 20 maj 2019

Danske Regioners evaluering af Medicinrådet er komplet ubrugelig, faktisk enfoldig, sagens alvor taget i betragtning. 

Undskyld, Andreas Rudkjøbing, jeg dummede mig

Skrevet af Kristian Lund d. 14 maj 2019

For nogle uger siden dummede jeg mig: Jeg kritiserede formanden for Lægeforeingen, Andreas Rudkjøbing, for at kaste sin forening ind i kampen for et forhøje prisen på tobak.

Min pointe var, at det da aldrig kunne lykkes umiddelbart forud for et Folketingsvalg, og den vurdering baserede sig på historiske erfaringer. Men dér tog jeg eftertrykkeligt fejl, må jeg erkende. 
 
Tværtimod ser det ud til, at stigende tobakspriser er et af de mest sikre resultater af denne valgkamp. Lykkeligvis. Senest blev det beseglet, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fremlagde sit valgprojekt, skattestoppet. Dér undtog han specifikt tobaksafgifterne. Og nu er han altså også klar til at sætte priserne op.
 
Derfor ligner det nu en sejr. Det kommer til at ske. De danske tobakspriser vil stige. Mærkbart. 
 
I det hele taget må man medgive, at de alliancer, som er opstået omkring tobaksdagsordenen har været effektfulde. Det gælder i særklasse også Danske Regioner, som her har høstet en regulær sejr. Denne gang fik det enorm medieopbakning, at Danske Regioner engagerede sig i tobakssagen - og det fik højst sandsynligt betydning for udfaldet.
 
Nu er der til overflod flertal i Folketinget for at hæve tobaksafgifterne.
 
Derfor bør debatten starte om, hvad provenuet skal anvendes til, og der er ingen tvivl, hvad logikken taler for, nemlig lungekræftscreening. Det vil være en historisk retfærdighed, at pengene kanaliseres derhen. Så de går til, at færre dør af lungekræft.
 
Nye studier har påvist, at den investering er alle pengene værd.
 
Det kunne være godt, at Andreas Rudkjøbing og Danske Regioner gik ind i den kamp.

Valgkamp - men partilederne gider ikke diskutere sundhed

Skrevet af Kristian Lund d. 07 maj 2019

Skrækkeligt, men sandt. Sundhed bliver ikke et centralt tema i årets valgkamp. Det står lysende klart efter aftenens partilederdebatter. I ingen af dem nåede sundheden gennem lydmuren.

Genomcenteret skriger på hjertelægerne

Skrevet af Kristian Lund d. 07 maj 2019

Kardiologernes årsmøde blev skudt i gang med en ordentlig salut. Fra University College i London kom professor Perry Elliott med en opsang i sin åbningsforelæsning på årsmødet hos hjertelægerne i Dansk Cardiologisk Selskab.

Reformen, der blev bange for sin egen skygge

Skrevet af Kristian Lund d. 03 maj 2019

Sundheden kunne være blevet det afgørende spørgsmål ved det kommende folketingsvalg, men den chance ser ud til at være forpasset, ganske enkelt fordi regeringens sundhedsreform blev bange for sin egen skygge.

Evalueringen af Medicinrådet: Tjek lige, hvordan Danmark sakker bagud

Skrevet af Kristian Lund d. 23 april 2019

Danmark skal fortsat være et af de lande, der hurtigst ibrugtager nye lægemidler, hvor der er dokumenteret mereffekt. Så direkte formulerede Folketinget sit krav til Medicinrådet, da det blev etableret.

Lægemødet: Lægerne er begyndt at sparke bolden over mål

Skrevet af Kristian Lund d. 04 april 2019

Det må være med en slagskygge af frustration, at Lægeforeningen i næste uge, 9.-10. april, samles til sit årlige Lægemøde, denne gang i Aalborg. Det er som om, at politikerne er holdt op med at lytte til lægerne, inden de træffer deres beslutninger.

Ih, hvor er det regionalt – men skal vi basere vores sundhedsvæsen på det?

Skrevet af Kristian Lund d. 01 april 2019

Når man tænker på danskerne beskedne demokratiske engagement i regionerne, er det nærmest paradoksalt, at netop regionerne skal gøres til selve omdrejningspunktet for debatten om fremtidens sundhedsvæsen.

Sundhedsvæsenet har alt for beskeden evidens for behandlingen af patienter

Skrevet af Kristian Lund d. 29 marts 2019

Man gnider sig i øjnene. Kan det virkelig være sandt, at der ikke er evidens for broderparten af de behandlinger, som lægerne i dag tilbyder deres patienter? Men det er den umiskendelige konklusion på en videnskabelig artikel, som netop er publiceret i ansete JAMA.

Måske skulle lægerne tage patienternes ønsker alvorligt

Skrevet af Kristian Lund d. 25 marts 2019

Det har lægernes fulde og selvfølgelige opbakning, at patienterne skal komme mere til orde i fremtiden. 

Øhh, opdagede danskerne mon medicinalindustriens flotte gave?

Skrevet af Kristian Lund d. 20 marts 2019

Se, det var en overraskelse. Tænk, den aktuelle sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), har vist sig at være bedre end forgængeren, superforhandleren Sophie Løhde, til at bokse med Lægemiddelindustrien, Lif, om fremtidens medicinpriser.

Giv os et prioriteringsråd til at tage sig af diagnostikken

Skrevet af Kristian Lund d. 18 marts 2019

Det sker, at nye ideer er så indlysende, at man nærmest ikke fatter, at de ikke er realiseret forlængst. I den kategori falder Henrik Ullums opfordring om at skabe et prioriteringsråd til det diagnostiske område.

<<  1 2 3 4 5 [67 8 9 10  >>