Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Nye navne

 • Regionshospitalet Randers får endelig ny direktør

  Regionshospitalet Randers får endelig ny direktør

  Henrik Larsen bliver ny hospitalsdirektør på Regionshospitalet Randers per 1. april 2024.

 • Europæisk pris til Merete Nordentoft

  Europæisk pris til Merete Nordentoft

  Professor Merete Nordentoft er blev udvalgt af en jury i den europæiske psykiaterorganisation som vinderen af EPA Constance Pascal - Helen Boyle-prisen på 10.000 euro for en enestående præstation af en kvinde, der arbejder for at forbedre mental sundhedspleje i[…]

 • Ny klinisk professor i nuklearmedicin

  Ny klinisk professor i nuklearmedicin

  Overlæge, ph.d. Malene Grubbe Hildebrandt er per 1. januar udnævnt til professor ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet og Nuklearmedicinsk Afdeling, OUH.

 • Enhedschef stryger konstitueret fra titlen

  Enhedschef stryger konstitueret fra titlen

  Siden juli har Kirstine Moll Harboe været konstitueret enhedschef i Sundhedsstyrelsens enhed for Beredskab og Smitsomme sygdomme, der blandt andet varetager det nationale beredskab på sundhedsområdet og opgaver, der vedrører vaccinationsprogrammer og smitsomme sygdomme.

Sundhedskultur

 • Podcast-aktuel psykiater: Vi læger er sjove at gøre grin med, fordi vi har magt

  PODCAST: Gennem comedy-foredrag sætter psykiater Andreas Hoff fingeren på lægestandens og sundhedsvæsenets ømme punkter. På det seneste har han meldt sig ind i debatten ved at udgive podcasten ’Mens du venter’, der henvender sig til alle, der venter på at få tid hos en psykiater, og som generelt er nysgerrige på psykiatrien og psykisk sygdom.

 • Er stråmandsklinikker en måde at tisse i bukserne på for at holde varmen?

  TV: Danske lægehuse drives i stigende grad af store udenlandske koncerner, hvilket har medført, at patienter i udkantsområderne ofte ikke kan møde en egen læge, men i stedet tilses af sygeplejersker. Sætter de udenlandsk ejede klinikker profit over patientsikkerhed og behandlingskvalitet, spørger to vigtige og tankevækkende programmer.

 • COVID-19 var de to vildeste år i Jens Lundgrens liv

  KULTUR-TEMPERATUR: Professor, infektionsmediciner Jens Lundgren er blevet hædret af både Dronning Margrethe og Statens Serum Institut for sin indsats som ekspertkilde og sundhedsformidler under pandemien. Nu har professoren og forskeren lavet sin egen podcast.

 • Ny DR-serie om fertilitetsbehandling er stærkt og vedkommende TV

  TV: Hvert ottende danske barn kommer i dag til verden ved hjælp af behandling, og danske kvinder gennemgår årligt flere end 30.000 fertilitetsbehandlinger. TV-vært og skuespiller Stephania Potalivo viser i ny informativ, munter og dybt sørgelig TV-serie, hvor barsk rejsen mod det barn, som hun og tusindvis af andre kvinder og mænd drømmer så inderligt om, kan være.

 • Ualmindeligt velskrevet erindringsbog om at pleje sine syge, gamle forældre

  BØGER: En erindringsbog skrevet af en anonym forfatter går helt tæt på rollen som pårørende i et udpint sundhedsvæsen. Bogen er en ualmindelig velskrevet, meget faktuel, rørende og indtagende frontberetning om en søns fuldstændigt opslidende, men i sidste ende også berigende kamp for at give sine forældre en nogenlunde rimelig og værdig sidste tid.

 • TV-serie om hormonkuk er sød – men bliver aldrig rigtig sjov

  STREAMING: Finsk TV-serie sætter humoristisk spot på hormonernes indflydelse på os alle, unge som gamle. Serien er solid underholdning – men bliver dog aldrig rigtig sjov.

  Gøtzsche åbner nyt institut for fri forskning

  9. marts vil professor Peter Gøtzsche med støtte fra internationale kolleger åbne et nyt institut for fri forskning i København.

  Det fremgår af Peter Gøtzsches hjemmeside deadlymedicines.dk og crowdfunding-siden Go Fund Me, hvor Gøtzcshe har startet en indsamling til formålet. Målet for indsamlingen er ifølge hjemmesiden at nå op på 10 millioner kroner, og onsdag morgen kl. 7 har 218 personer verden over doneret 90.732 kroner.

  Hvem der ud over Gøtzsche selv står bag ideen om det nye institut oplyser han ikke, men han inviterer 9. marts til et symposium med oplæg fra en række markante læger, forskere og journalister fra hele verden. Blandt deltagerne er den tidligere chefredaktør på British medical Journal (BMJ), Richard Smith, Peter Aaby fra det danske Bandim Health Project og Cochraneprofiler som seniorforsker ved Nordic Cochrane Centre Tom Jefferson. Deltager er også professor David Hammerstein, som var en af de fire respekterede forskere, der forlod bestyrelsen i det internationale Cochrane i protest over Peter Gøtzsches eksklusion for få måneder siden.

  Symposiet præsenteres som åbningen af det nye Institut for Fri Forskning, og emnet på dagen bliver fri forskning og det pres, der ifølge Gøtzsche og andre kendte forskere er på forskningen fra blandt andet medicinalindustrien.

  Hvad instituttet konkret kommer til bestå af og beskæftige sig med, og hvilket regi, det skal operere i, er endnu ikke afgjort, fortæller Peter Gøtzsche per mail til Sundhedspolitisk Tidsskrift.

  “Det er vi i gang med at undersøge, men må vente med at beslutte os til vi ses omkring den 9. marts. Der er stor interesse med tilmeldinger fra over 15 lande, selvom vi kun har annonceret på hjemmesider og sociale medier,” fortæller Peter Gøtzsche. 

  Det koster 1.200 kroner at deltage i symposiet, hvor de i alt 11 indlæg kredser om et tema om, at stærke kræfter arbejder imod fri forskning og formidlingen af den frie forskning. For eksempel er overskriften for den tidligere BMJ-redaktør Richard Smiths præsentation “Lægevidenskabelige tidskrifter er medicinalvirksomhedernes forlængede PR-arm”, og professor Peter Aaby, Bandim Health Project, er programsat til at fremlægge en case, der involverer WHO og illustrerer et misforhold mellem den herskende vaccinepolitik og den viden, der findes om vacciner.

  Peter Gøtzsches eksklusion fra det internationale Cochrane i september 2018 udløste hård kritik af ledelsen fra flere Cochrane kolleger i en række lande, og flere markante profiler har ifølge Gøtzsche efterfølgende forladt samarbejdet i protest. Peter Gøtzsche er imidlertid sparsom med oplysninger om det nye institut, og hvorvidt der er tidligere Cochrane kolleger blandt samarbejdsparterne, men han lægger ikke op til at ville starte et nyt Cochrane fra bunden.

  “Det er svært at sige, hvor det hele ender. Men det ville være et meget stort projekt at starte forfra, og det er urealistisk at forestille sig. Der vil selvfølgelig være nogen, der forlader Cochrane i skuffelse over den nuværende ledelse, udover dem, der allerede er gået. Hvis Cochrane ikke får en ny ledelse, ser det ikke godt ud. Adskillige af dem, der har forladt Cochrane, er blandt de allerbedste forskere, som Cochrane havde. Efter min opfattelse var det også de bedste bestyrelsesmedlemmer, der trak sig i protest efter min eksklusion,” skriver Peter Gøtzsche i mailen.

  Ifølge indsamlingssiden på Go Fund Me skal de indsamlede penge også gå til juridisk bistand. Det fremgår ikke, om det er i forbindelse med det nye institut eller andet, og Peter Gøtzsche er ikke vendt tilbage med et svar på det spørgsmål..

   

  Del artikler