Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Udsigt til færre fyringer på Aarhus Universitetshospital

Andre hospitaler i Region Midtjylland må spare yderligere, for at Aarhus Universitetshospital kan komme ud af 2018 med et knapt så dårligt økonomisk resultat.

Aarhus Universitetshospital har nogle helt ekstraordinært store økonomiske udfordringer, som regionsrådet bør hjælpe med. Det mener regionsrådsformand Andes Kühnau (S), som foreslår at hospitalet skal have op til 60 mio. kr. til dækning af uforudsete flytteudgifter.

"Det er ret ekstraordinært, at vi går ind og hjælper et hospital med økonomien i det indeværende år. Det vil helt sikkert være en kærkomment beløb, ikke mindst når det er en regning, de ikke selv er skyld i," siger Anders Kühnau til TV2 Østjylland.

Aarhus Universitetshospital skal spare 300 millioner kroner i år - bl.a. på grund af byggeriet af det nye hospital i Skejby. Ifølge spareplanen skal 350 stillinger nedlægges, heriblandt 25 overlægestillinger. 205 sygeplejerskestillinger, 35 bioanalytikerstillinger, 40 sekretærstillinger og flere andre.

Ifølge Anders Kühnau vil de 60 mio. kroner betyde, at der skal nedlægges færre end de 350 stillinger, der tidligere er meldt ud.

De 60 millioner skal findes i form af 'solidarisk finansiering', hvilket betyder, at de andre hospitaler i Region Midtjylland må spare yderligere, for at Aarhus Universitetshospital kan komme ud af 2018 med et knapt så dårligt økonomisk resultat.

"Jeg mener ikke det er rimeligt, at Aarhus Universitetshospital skal bære alle de uforudsete flytteomkostninger selv. Den del af regningen må vi være fælles om," siger Anders Kühnau.

Aarhus Universitetshospitals økonomiske trængsler fortsætter i de kommende år. Næste år skal hospitalet således spare 390 millioner kroner, mens hospitalet i 2020 og 2021 skal spare 425 millioner kroner årligt.

"Hvis vi ikke får flere penge fra regeringen, så vil det kunne mærkes på aktiviteterne på sygehusene i hele regionen. Det vil blandt andet betyde, at nogle borgere skal indlægges færre gange," siger Anders Kühnau til TV2 Østjylland.

Mikkel Rasmussen, der er speciallæge og næstformand for Psykiatri-Listen i regionsrådet, er ikke imponeret over, at AUH nu formentlig får tilført et tocifret millionbeløb.

"De 60 millioner kroner løser ikke de økonomiske problemer på Aarhus Universitetshospital, men er det bedste vi kan gøre under de nuværende økonomiske rammer for budgettet i år. I forvejen er budgettet presset i hele regionen. Jeg havde håbet at få mere konkret svar på hvilke muligheder vi har for at justere andre steder i regionens økonomi - hvilke økonomiske knapper vi kan skrue på," siger han på sin Facebook-side.

Poul Blaabjerg, hospitalsdirektør på Aarhus Universitetshospital, forklarer i et læserbrev i Jyllands-Posten, hvorfor hospitalet er kommet i økonomisk uføre.

"Årsagen til besparelserne er altså et kompliceret samspil af nødvendige investeringer, stramme økonomiske rammer fra statens side og øgede behandlingsbehov. Det gør, at vi ikke har noget polster, der kan absorbere de overraskelser, der i et så stort projekt kommer fra byggeriet. De rammer os med fuld kraft oveni," skriver han.

 

Tags: Aarhus Universitetshospital

Del artikler