Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Lægeuddannelse på vej til Esbjerg og Køge

Regeringen giver Esbjerg og Køge lov til at etablere medicinuddannelser. Erfaringen fra lignende tiltag i Nordjylland er, at flere læger bliver i landsdelen, hvor de har studeret. Lægeforeningen er dog bekymret.

For at imødekomme manglen på flere færdiguddannede læger flere steder i landet og en stigende efterspørgsel i den private sektor vil regeringen oprette over 250 nye studiepladser i medicin. 

Og det baner vej for uddannelser i Esbjerg og Køge.

” Vi kan ikke bare se til, mens der er områder af landet, hvor antallet af ubesatte stillinger på sygehusene vokser, eller der bliver længere og længere til lægen. Vi ved, at uddannelsesstedets beliggenhed har en kæmpemæssig betydning i forhold til, hvor man som færdiguddannet vælger at slå sig ned og stifte familie. Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi får oprettet pladser også nye steder”, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

De 250 nye studiepladser på bacheloruddannelserne kommer oven i 50 ekstra studiepladser, som sidste år blev besluttet oprettet på medicinstudiet på Aalborg Universitet. Det skete som opfølgning på Lægedækningsudvalgets rapport, der i januar sidste år konkluderede, at hvor der ikke i Danmark under ét tegner sig en mangel på læger i fremtiden, så risikeres der betydelige udfordringer med at sikre tilstrækkelig lægedækning i yderområderne.

Der indføres samtidig en 2-delt dimensionering, så der fra 2019 kan optages i alt 1.661 studerende på bacheloruddannelserne og 1.395 studerende på kandidatuddannelserne. Studerende vil fortsat have et retskrav på optagelse på kandidatuddannelsen i forlængelse af bacheloruddannelsen på samme universitet.

Ifølge JyskeVestkysten får Syddansk Universitet lov til at øge optaget af medicinstuderende fra 288 til 343 fra sommeren 2019. Når deres bachelor på medicinuddannelsen i Odense er i hus tre år efter, skal op mod 55 læse den treårige kandidatuddannelse i Esbjerg.

Ud over Esbjerg får også Køge en lægeuddannelse. Københavns Universitet får ifølge Sjællandske 97 pladser mere, og udvidelsen af studiepladser har været en forudsætning for, at Københavns Universitet ville indgå et samarbejde med Region Sjælland om at etablere en satellit til universitetets lægeuddannelse på Sjællands Universitetshospital i Køge. Og den sten har regeringen nu ryddet af vejen, lyder det fra uddannelses-og forskningsminister Søren Pind (V).

"Hensigten med det her er at regionalisere lægeuddannelserne, så der kan etableres lægeuddannelser i både Køge og i Esbjerg, hvor man også har ønsket en lægeuddannelse," siger han til Sjællandske.

Han understreger, at sygehusene skal akkrediteres og dermed leve op til stramme krav.

Lægeforeningen bekymret

Regeringens plan om at udvide antallet af nye studerende på lægestudiet modtages med bekymring af Lægeforeningen. Først og fremmest fordi det vil kræve betydeligt flere hoveduddannelsesforløb på sygehuse og i praksis, som skal sikre, at de unge læger efter universitetet uddannes videre til speciallæger som f.eks. praktiserende læger, psykiatere, lungemedicinere og geriatere.

”Lægemanglen er et stort problem, og industrien efterspørger også læger. Derfor det er forståeligt, at man kan overveje at øge antallet af optagne. Men politikerne bør huske, at vi i dag står vi en i situation, hvor det især er speciallægemangel, vi har. En forudsætning for at udvide optaget på lægestudiet er derfor, at der sker en meget markant udvidelse af den videreuddannelse til speciallæger, som regionerne har i dag. Der skal kort sagt oprettes flere hoveduddannelsesstillinger. Det vil være en reel løsning, som kan sikre flere almenmedicinere, psykiatere og andre speciallæger.  Dét savner jeg, at politikerne tager højde for”, siger Jesper Brink Svendsen, formand for Lægeforeningens uddannelsesudvalg til Lægeforeningens hjemmeside.

Lægeforeningen undrer sig også over, at regeringen ønsker et så markant øget optag uden at have undersøgt det fremtidige behov for læger.

”Det er meget mærkeligt, at man vil øge med et så stort antal studerende uden at have beregnet den samlede efterspørgsel efter læger på sigt. Den rigtige proces ville være at udarbejde en prognose først og så derefter fastlægge et eventuelt øget optag. Det ville give langt bedre mening end disse kortsigtede hovsa-opjusteringer, men den langsigtede tilgang har vi desværre endnu til gode”, siger Jesper Brink Svendsen.

Jesper Brink Svendsen peger på, at det er værd at undersøge, om der i samarbejde mellem universiteter og sygehuse kan skabes gode og attraktive kandidatforløb – forudsat, at kvaliteten af uddannelsen er lige høj, uanset hvor den foregår.

”Jeg ser gode takter i den model, som er foreslået i Esbjerg. Men jeg savner belæg for, at regeringens udspil sikrer flere speciallæger til de områder i Region Sjælland, som lider under speciallægemangel. Køge ligger kun 50 kilometer fra København, og dermed er præmisserne her helt anderledes end mange andre steder i landet”, siger han.

 

Tags: lægeuddannelse

Del artikler