Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Sammenbrud i forhandlingerne for kommunalt ansatte

Først brød overenskomstforhandlingerne på statens område sammen - og i går aftes brød også forhandlingerne på det kommunale område sammen.

I dag mødes så Forhandlingsfællesskabet med Danske Regioner og skal forsøge at få forhandlingerne til at køre på det regionale område.

Formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, som er forhandlingsleder på vegne af samtlige regionalt ansatte, synes, at det er trist, at forhandlingerne nu også er brudt sammen i kommunerne.

"Vi havde håbet på mere forhandlingsvilje fra Kommunernes Landsforening. Nu skal vi mødes med regionerne, hvor vi får en afklaring af situationen der,” siger Grete Christensen til Dansk Sygeplejeråds hjemmeside.

Når forhandlingerne nu er gået helt i hårdknude på både statens og kommunernes område, skyldes det blandt andet en musketéred, som lønmodtagerorganisationerne lavede sidste år. Aftalen går kort sagt ud på, at man ikke vil forhandle spørgsmål for andre brancher på andre områder, før lærernes arbejdstid er forhandlet på plads. 

Et andet stridsspørgsmål er lønudvikling. I 2011, 2013 og 2015 blev der lavet kriseoverenskomster på baggrund af finanskrisen. Men formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, mener at det må være slut med kriseoverenskomster. Stridspunktet her er hvorvidt de offentligt ansattes løn er steget mere end de privatansattes i kølvandet på finanskrisen. Ifølge Finansministeriet har offentligt ansatte nemlig på det område haft et forspring siden finanskrisens start siden 2008, og det skal der kompenseres for med en lavere lønvækst, mener arbejdsgiverne.

Et sammenbrud i forhandlingerne er ikke lig med en konflikt, men den er dog kommet et stort skridt nærmere. Hvis ikke forhandlingerne genoptages, vil næste skridt være at varsle konflikt. Hvis konflikten varsles, kan konflikten tidligst træde i kraft 1. april.

Forligsmand Mette Christensen har allerede indkaldt parterne til et orienterende møde på torsdag. Forligsmanden har mandat til at udsætte strejke og lockout i to gange 14 dage, og hun kan også fremsætte forslag til overenskomst; et såkaldt mæglingsforslag.

Hvis konflikten bliver en realitet - hvad mere og mere tyder på - vil ca. 100.000 ansatte på skoler, hospitaler, børnehaver, plejehjem og andre offentlige arbejdspladser blive taget ud til strejke. Arbejdsgiverne kan så svare igen med at lockoute enten berørte arbejdspladser eller større dele af den offentlige sektor.

Der skal et lovindgreb til for at stoppe en storkonflikt. Sidst det skete var i 2013, hvor lærerne var lockoutede i 28 dage, før lovindgrebet kom.

Tags: overenskomst , ok18, Grete Christensen, konflikt

Del artikler