Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Ulrich Fredberg: Direktionen har gradbøjet min habilitet

Ledende overlæge i Silkeborg og nyvalgt regionsmedlem i Region Midtjylland for Ventre, Ulrich Fredberg, mener ikke, at fremtidige potentielle politikere og vælgere er blevet klogere af økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl-Bille svar til regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

I svaret afviser ministeren, at der er grund til at lave om på reglerne om habilitet i forbindelse med sagen om Ulrich Fredberg, som er blevet erklæret generelt inhabil og derfor ikke kan sidde i regionens hospitalsudvalg.

"Ministerens rent juridiske svar giver jo netop ikke svar på alle de relevante spørgsmål, som både kommende politikere og vælgere stiller, når budskabet fra juristerne er, at ledelse ikke kan gradbøjes," siger Ulrich Fredberg og kommer med en række eksempler:

"Er man generel inhabil, hvis man er afdelingssygeplejersker med ansvaret for 40 sygeplejersker? Hvis man er overlæge med ansvar for et sengeafsnit? Et ambulatorium? Eller et vagthold? Hvis man er praktiserende læge, der jo har ledelsesansvaret for hele sin klinik med ansatte sygeplejersker, sekretærer? Hvis man er selvstændig fysioterapeut med ansvaret for sin egen klinik med 5 ansatte? Hvis man er gift med en, der har en sådan ansættelse? - eller har børn, der er? Hvis man er bedste ven med en, der har en sådan ansættelse? Hvis man er direktør i en region, hvor ens personlige ven er lægefaglig direktør?" spørger han.

Ulrich Fredberg siger, at han har svært ved at se, hvorfor han ikke kan sidde i hospitalsudvalget, når f.eks. storfiskeren Kent Kirk kunne blive blive fiskeriminister.

"Og hvor er fornuften, når man ikke kan sidde i hospitalsudvalget, der ikke har beslutningskompetence, mens man er forpligtet og har borgerligt ombud til at stemme om det samme i regionsrådet?" spørger han.

Ulrich Fredberg lægger ikke skjul på, at han føler sig forskelsbehandlet.

"Der er ingen tvivl om, at trods,  det er fastslået, at “ledelse ikke kan gradbøjes”, så er der i direktionen alligevel foretaget en gradbøjning, så “habilitetssnittet” for mig er anderledes end hos andre - både i kommuner, på landsplan - og i Region Midtjylland," siger han.

Praktiske hensyn

I svaret fra ministeren lyder det, at praktiske hensyn taler imod, at et stående udvalg mere jævnligt skal tage stilling til inhabilitetsspørgsmål fra sag til sag efter reglerne om speciel inhabilitet. Det vil med andre ord blive mere effektivt for udvalgets arbejde, hvis man en gang for alle erklæres generelt inhabil. Det svar giver Ulrich Fredberg ikke meget for.

"Det må være en ministeriel smutter. Man kan vel ikke juridisk dømme en folkevalgt “generelt inhabil”, fordi det er lettere end at tage stilling fra sag til sag? Tidligere medlemmer af hospitalsudvalget i regionen har sagt, at de ikke kan mindes situationer, hvor jeg ville blive erklæret specifik inhabil i en enkelt sag," siger han.

Borgernes tillid

Som del af argumentationen for at afvise at kigge nærmere på habilitetsreglerne angiver Simon Emil Ammitzbøl-Bille også, at en ansat som udvalgsmedlem kan komme i situationer, hvor vedkommende skal tage stilling til op- eller nedprioriteringer af ”sit eget” forvaltningsområde - og at det for borgerne vil kunne give anledning til tvivl om, hvor vidt offentlige midler blev håndteret sagligt.

"Borgernes tillid er vel veldokumenteret via stemmetallet, men selvfølgelig kan der være situationer, hvor det skønnes, at man i enkelte sager er inhabil. Her har Indenrigsministeriet tidligere afgjort, at man er inhabil, hvis man har personlige økonomiske interesser, og det lyder jo fornuftigt," siger Ulrich Fredberg. Han mener derfor, at det er helt fair, at han evt. kan blive erklæret inhabil i en enkelt sag - men at han skulle erklæres ’generelt inhabil’ er ham komplet uforståeligt.

Sig op!

Hvis Ulrich Fredberg vil undgå den generelle inhabilitet lægger Simon Emil Ammitzbøl-Bille i sit svar op til, at han så må stoppe med at være ledende overlæge og blive almindelig overlæge. Om han vil gøre det, har han endnu ikke afgjort.

"Men det er aldeles meningsløst. Hvis regionerne er skruet sammen på en måde, at man skal opgive sit job for at få lov at fremføre sine meninger de relevante steder, mener jeg regionerne har et problem. Der er vel ikke én eneste, der mener, at det ændrer noget som helst omkring min habilitet? Jeg har stadig de samme meninger og vil helt uændret arbejde på at skabe et bedre sundhedsvæsen i både region og i landet, et bedre samarbejde hospitalerne imellem, så der i stedet for alles kamp mod alle kunne komme lidt ’holdånd’ ind i samarbejdet? I fodboldverdenen har man fundet ud af, at holdånd er nødvendigt, hvis man skal opnå de store resultater, og hvis ikke træneren kan finde ud af det, skifter fodboldklubberne naturligvis skifte træneren ud. Det er sund fornuft," siger Ulrich Fredberg.

 


Fakta om Fredberg-sagen

  • Ved regionsvalget 21. november 2017 kom ledende overlæge ved Diagnostisk Center i Silkeborg, Ulrich Fredberg, tordnende ind i regionsrådet i Region Midtjylland med 9600 stemmer. Han gik til valg på, at han med sin store viden om sundhedsvæsenet vidste, hvor skoen trykker.
  • Men i december 2017 blev en ny styrelsesvedtægt for Region Midtjylland vedtaget af politikerne i regionsrådet - hvoraf mange, ja måske alle, har været uvidende om, at det betød et benspænd for Ulrich Fredberg på hans vej ind i hospitalsudvalget. Det udvalg beskæftiger sig ellers med Ulrich Fredbergs ekspertice-områder: Sundhedsområdet, herunder hospitalsområdet og det præhospitale område.
  • Den nye styrelsesvedtægt havde til formål at oprette stående udvalg frem for rådgivende udvalg - det mente regionspolitikerne ville give politikerne mere magt.
  • Men med den nye styrelsesvedtægt trådte en ny regel om stående udvalg i kraft - paragraf 29, stk. 2, som bevirkede, at Ulrich Fredberg blev erklæret generelt inhabil. Paragraf 29, stk 2, litra b lyder: Medlemskab af stående udvalg er udelukket for b) ansatte, der i øvrigt har ledende administrative funktioner inden for et forvaltningsområde, der henhører under udvalget. Som ledende overlæge ved Diagnostisk Center i Silkeborg har Ulrich Fredberg netop ledende administrative funktioner inden for et forvaltningsområde, der henhører under udvalget.
  • 31. januar bad regionsrådet i Region Midtjylland økonomi- og indenrigsministeren vurdere, om reglerne for habliliet ikke bør ændres.

 

LÆS OGSÅ:  

Tags: Ulrich Fredberg, Fredberg-sagen, Fredberg

Del artikler