Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Peter Vedsted bliver ledende regionslæge i Grønland

1. maj begynder professor Peter Vedsted, Forskningsenheden for Almen Praksis, Institut for Folkesundhed og Silkeborg Regionshospital, Aarhus Universitet, som ledende regionslæge i Grønland. 

180 grader. Så meget bliver tilværelsen nok vendt rundt 1. maj for professor i almen medicin, Peter Vedsted, vurderer han selv. For da begynder han som ledende regionslæge i en af de fem sundhedsregioner i Grønland, Avannaa, der strækker sig fra det midterste, vestlige Grønland og helt op til det nordligste. 

Hele regionen befinder sig nord for polarcirklen, og her kan man opleve både mørketid og midnatssol, og den grønlandske fangerkultur sætter stadig sit præg på hverdagen. 

Fysisk kommer Peter Vedsted til primært at sidde i regionssygehuset i Ilulissat, på østkysten af Diskobugten. I Ilulissat begynder Peter Vedsteds kone, Marianne, der er praktiserende læge, som regionslæge, hvor hun skal arbejde videre med uddannelse og supervision.

Avannaa betyder ’det nordlige’, og regionen strækker sig over 1200 km på den nordvestgrønlandske kystlinje. I kvadratmeter er Avannaa større end Spanien, og med sine 11.200 indbyggere fordelt på 4 byer og 24 bygder er det på trods af sin størrelse en af de mest befolkningsrige regioner i Grønland. 

Den regions sundhedsvæsen får den ledende sygeplejerske og Peter Vedsted sammen ansvaret for. De har et bredt ansvar, der omfatter, at regionens sygehus og sundhedscentre fungerer, rekruttering, budgetter og kliniske procedurer - og så skal de også arbejde lidt i klinikken. 

"Vi har taget et valg i familien, og tilværelsen bliver fra maj noget helt andet. Lige nu har jeg verdens bedste job med gode og dygtige mennesker omkring mig. Det har været et job, hvor jeg har fået tilfredsstillet min lyst til at gøre en forskel for dem, det drejer sig om, og som jeg kærer om. Vi er vildt stolte over at have deltaget i den proces, som har gjort, at kræftoverlevelsen i Danmark er steget meget de seneste år. Jeg tror, at alle har brug for at prøve noget nyt, tage et break og se, hvad der sker," siger 52-årige Peter Vedsted, som er professor på Diagnostisk Center, Silkeborg Regionshospital, og Forskningsenheden for Almen Praksis, Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.

Børnene Kasper, Anders, Katrine og Søren er nu alle voksne. Så lige nu har et vindue åbnet sig - og den smukkeste udsigt finder han og Marianne i Grønland.

"Min kone er født i Qaanaaq og vokset op i Nuuk. Hun har altid gerne villet tilbage, og vi er begge fascinerede af så mange ting ved Grønland," siger Peter Vedsted.

Åremålsansættelse

Han er ansat som ledende regionslæge i en åremålsansættelse på fire år. Hvor lang tid, parret vil blive, kan han ikke spå om.

"Det er to vigtige stillinger, så det er ikke en smuttur, vi planlægger. Vi vil gerne, at vores indsats kommer ordentlig til gavn. Grønland fortjener et godt sundhedsvæsen med god rekruttering og god kvalitet. At man kan føle sig tryg, og at rammerne i det grønlandske sundhedsvæsen er gode og rationelle. For det er meget dyrt at have et sundhedsvæsen i så stort et land. Det er virkelig et velfærdsgode, der skal værnes om," siger Peter Vedsted.

 

Tags: Peter Vedsted, Grønland

Del artikler