Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Sygeplejersker kan fralægge sig ansvar ved fejl på Holbæk Sygehus

Sygeplejerskerne slår nu alarm på Holbæk Sygehus. Dansk Sygeplejeråd har indberettet sygehuset til Styrelsen for Patientsikkerhed, og Dansk Sygeplejeråd har lavet en såkaldt fralæggelseserklæring, som sygeplejerskerne kan skrive under på hver dag, og hvor de fralægger sig ansvaret for patienternes sikkerhed.

Det skriver Dansk Sygeplejeråd (DSR).

”Vi opfordrer sygeplejerskerne til at bruge fralæggelseserklæringen i særlige situationer, hvor der mangler ressourcer, og hvor de nødvendige kompetencer ikke er tilstede. Spiralen er kun gået nedad på Holbæk Sygehus i lang tid. Sygehusledelsen kæmper det bedste, den kan, men der bliver ikke tilført penge og sygeplejersker,” siger Anja Pedersen, næstformand i Kreds Sjælland i Dansk Sygeplejeråd til DSR.

Vicedirektør på Holbæk Sygehus, Knut Borch-Johnsen, synes, at fralæggelseserklæringeen er en dårlig ide.

“Vi har været i dialog med Danske Regioner og vores umiddelbare vurdering er, at sundhedspersonale med autorisation ikke generelt kan fraskrive et ansvar. Vi ser dog dette juridiske skridt fra Dansk Sygeplejeråd som et symptom på et andet problem, og vi vil derfor fokusere på forholdene for patienterne og personalets arbejdsmiljø,” siger han til sn.dk.

Siden efteråret 2016 har der været massive overbelægningerne på afdelingen, ligesom personalet har været udfordret af at være for få medarbejdere til for mange patienter. I november 2017 gik 11 fagforbund sammen om at kritisere forholdene på Holbæk Sygehus. Fagforbundene sendte et åbent brev, hvor de skrev, at sygehuset var på sammenbruddets rand.

“Situationen er uholdbar. Livsvigtig medicin bliver ikke givet til tiden. Patienter får lagt sonder, fordi der ikke er tid nok til at give dem mad og væske. Vi går på kompromis med vores faglighed. Vi går hjem hver dag med frygten for, at der er nogen, der klager over den behandling, de har fået, som sygeplejerskerne på gulvet ikke har nogen mulighed for at ændre på,” siger fællestillidsrepræsentanten for sygeplejerskerne på Holbæk Sygehus, Annette Møller, til TV Øst.

Holbæk Sygehus erkender, at personalet er presset. Men ledelsen vurderer samtidig, at der ikke er noget at frygte for patientsikkerheden.

“Det er rigtigt, at der er mere at lave, og at personalet er hårdere belastet, end de er vant til normalt. Men som i enhver anden situation med overbelægning på sygehuse, så ved vi, at det er noget, der sker i perioder. Og her ved vi på afdelingerne, hvilke instrukser der skal ud, så man prioriterer opgaverne på en måde, så alt det, der truer patientsikkerheden, er det, der først bliver udført,” siger Knut Borch-Johnsen til sn.dk.

Til TV Øst fortæller han, hvordan sygehuset vil løse problemet:

“Vi har i første omgang inddraget samtlige afdelinger i løsningen af problemet, sådan så vi undgår, at der er få medarbejdere, der bliver ekstraordinært højt belastede. Vi har gjort, hvad vi kunne for at indgå aftaler med kommuner, så patienterne kommer hurtigt ud. Vi arbejder på at åbne nogle senge men under forudsætning af, at vi kan få en aftale med regionshuset om den del af det. Det kræver nogle ressourcer at kunne åbne de senge, som vi har planlagt. Og vi arbejder på nogle ændrede arbejdsgange på akutafdelingen, som også gør, at vi forventer at kunne beholde flere patienter i akutafdelingen, uden at de kommer op i huset, så flere af dem kan kommehurtigere hjem,” siger han.

 

Fralæggelseserklæringen

”Jeg kan se, at der ikke er tilstrækkelige personalemæssige og fagligt relevante ressourcer til stede her ved min vagt den x.x.2018 kl. xx-xx. Det er derfor min vurdering, at jeg ikke i min pleje og behandling af patienterne i vagten kan leve op til den omhu og samvittighedsfuldhed, som jeg burde. Jeg er desuden bekymret for, om ressourcesituationen har konsekvenser for patientsikkerheden.”
- KIlde. DSR

Tags: sygeplejersker, Holbæk Sygehus, Dansk Sygeplejeråd, Knut Borch-Johnsen, Anja Pedersen

Del artikler