Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Omstridt gebyr for vagtlæger tæt på at blive ændret

Vagtlæger undgår formentlig alligevel at skulle betale et gebyr på 4000 kroner.

Det er resultatet af et møde sent i går eftermiddag mellem Styrelsen for Patientsikkerhed, PLO, Lægeforeningen, Yngre Læger, Foreningen af Speciallæger, Danske Regioner og Sundheds- og Ældreministeriet.

Det skriver Danske Regioner i en pressemeddelse - i Styrelsen for Patientsikkerhed er man knap så kategorisk i sin pressemeddelelse: “Det var med et lovende løsningsforslag under armen, at deltagerne fra torsdagens møde om lægevagterne forlod lokalet. Mulighederne skal nu undersøges nærmere,” er formuleringen.

Så løsningen blev fundet under mødet - nu handler det om at få det løst juridisk og teknisk.

Gebyret, der er blevet indført ved årsskiftet og har fået massiv kritik de seneste uger, skal finansiere et såkaldt "risikobaseret tilsyn" for at styrke patientsikkerheden.

Styrelsen for Patientsikkerhed begyndte gebyret på knap 4000 kroner af vagtlægerne for at være en del af vagtlægeordningerne i regionerne Syddanmark, Sjælland, Midtjylland og Nordjylland.

Gebyret har blandt andet fået en stor gruppe vagtlæger til at droppe gerningen - pr. 4. januar var der 42 opsigelser blandt vagtlæger i Region Sjælland, 3 i Midtjylland og 67 i Syddanmark.

Men nu ser løsningen ser ud til at blive, at vagtlægeordningerne i de fire regioner hver skal betale 10.000 kroner årligt, i stedet for at hver enkelt vagtlæge skal betale 4000 kroner.

På mødet i går hos Styrelsen for Patientsikkerhed var aktørerne enige om, at gebyrets konsekvenser var utilsigtede.

Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner, er derfor glad for, at der er fundet en hurtig løsning på situationen.

”Der er to essentielle ting i den her sag: Vi skal sikre den bedste hjælp til borgerne, og vi skal sørge for, at der bliver ført et forsvarligt tilsyn med vagtlægerne, så sikkerheden for patienterne er i top. Begge dele er opfyldt med denne løsning,” siger hun i pressemeddelelsen fra Danske Regioner.

Og direktør i Styrelsen for Patientsikekrhed, Anne-Marie Vangsted, siger ifølge pressemeddelelsen fra Styrelsen for Patientsikkerhed:

”Vi vil nu sammen undersøge, om lægevagten kan betragtes som ét behandlingssted, der er organiseret inden for PLO’s rammer som entreprenør for regionen.”

I samme meddelelse siger formand for Praktiserende Lægers Organisation, Christian Freitag: ”Den løsning, vi har diskuteret, ser rigtig fornuftig ud for alle parter, men nu skal vi hjem og afklare detaljerne.”

Forventningen er, at der inden månedens udgang vil der ligge en færdig beskrivelse af, hvordan gebyrordningen skal fungere i de fire regioner.

De vagtlæger, som allerede har betalt de knap 4000 kroner i gebyr, vil få pengene refunderet.

Tags: gebyr, vagtlæger

Del artikler