Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Ledende overlæge: Medicinsk cannabis er blæst op

Scleroselæger landet over er ikke tilfredse med at skulle ordinere en behandling, der ikke er videnskabelig evidens for.

Landets scleroseklinikker har allerede i nogen tid fået henvendelser fra patienter, der gerne vil med i forsøgsordningen med medicinsk cannabis, som begynder 1. januar, men patienter på scleroseklinikken ved Odense Universitetshospital skal ikke forvente at få udskrevet medicinsk cannabis lige med det samme, for ledende overlæge ved hospitalet neurologiske afdeling, Mads Ravnborg, er utilfreds med, at der er taget en politisk beslutning om at indføre en behandling, der ikke er videnskabeligt belæg for nogen effekt af.

”Det er stadig uklart, hvilke midler man kan bruge i forsøgsordningen, men vi vil ikke give os i kast med noget, der ikke er registreret og godkendt af myndighederne. Vi har ikke grundlag for at begynde at bruge nogle af de apoteksfremstillede præparater, for de giver ikke mulighed for at styre behandlingen. Vi vil ikke bare overtage en eller anden politisk besluttet udlevering af medicin, som vi ikke har kontrol over,” siger Mads Ravnborg.

Han mener ikke, at behandling med magistrelt fremstillet cannabis har vist tilstrækkelig effekt, og de plantebaserede produkter, som forsøgsordningen er baseret på, er han skeptisk over for.

”Det er afgørende, at behandlingen kan standardiseres og reproduceres, og det er meget svært, når produktet er baseret på en plante. Vi ved ikke, i hvilken grad producenterne kan sikre, at det er samme indhold i produkterne fra levering til levering,” siger Mads Ravnborg.

Han forventer ikke, at den holdning bliver populær, men han står ved den.

”Medicinsk cannabis bliver blæst op, fordi der er sådan lidt røgelse over det, og når patienter har sat sig for, at de vil have ret til noget, så bliver det pludselig så dogmatisk, og man ender med at kæmpe for rettigheden nærmere end for behandlingen. Projektet er dårligt planlagt, og man er tilsyneladende ligeglade med, om behandlingen er testet. Hvis vi gjorde det med ethvert andet lægemiddel, ville det være uacceptabelt. Det ville være mere reelt, hvis politikerne legaliserede cannabis, i stedet for denne halvlegalisering via lægerne,” siger Mads Ravnborg.

På Dansk Multipel Sclerose Center, Glostrup Hospital, er professor Jette Frederiksen ligeledes ærgerlig over, at man introducerer en behandling, der ikke er dokumenteret effekt af:

”Det er første gang, at politikerne blander sig på den måde med en behandling, der ikke er evidens for. Vi vil hellere give noget, der er fremstillet af et firma, hvor vi ved præcis, hvad det indeholder, end at give en eller anden plante, man koger, men det er et politisk valg man har truffet, og det er jo nok fordi, man gerne vil undgå det ulovlige marked,” siger Jette Frederiksen.

Hun er dog først og fremmest bekymret for, om ordningen vil skabe mere pres på scleroseklinikkerne.

”Klinikkerne har i forvejen hårde tider på grund af ressourcemangel og i hovedstaden også på grund af sundhedsplatformen, og cannabisforsøgsordningen vil give mere arbejde. Det bliver selvfølgelig ikke sådan, at alle skal have cannabis, men det bliver da en udfordring, indtil det finder sit leje. Og hvor skal vi finde de ressourcer, det er lidt fortvivlende,” siger Jette Frederiksen. 

På Neurologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital er patienterne også begyndt at henvende sig for komme med i ordningen, og her er ledende overlæge Poul Mogensen mest interesseret i at vide, hvad produkterne kommer til at koste.

”Jeg er spændt på at se, hvem der skal betale. Vi skal i forvejen spare, så hvis vi nu skal til at betale for noget, der ikke engang er evidens for, så er det lidt ejendommeligt,” siger Poul Mogensen.

Tags: Medicinsk cannabis, multipel sclerose, Mads Ravnborg, Jette Frederiksen, Poul Mogensen

Del artikler