Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diabetesforeningens direktør, Henrik Nedergaard, frygter, at besværet med at få taget blodprøver, før man kan få kontrolleret sin diabetes, vil få specielt de mest sårbare patienter til at opgive at gå til kontrol med deres sygdom. - Foto: Claus Bjørn Larsen

Diabetesforening: Region Midtjylland på skæv kurs i forhold til almen praksis

I Region Midtjylland er det besværligt for diabetespatienter og andre kronikere at få taget blodprøver. Konsekvenserne kan blive alvorlige, mener administrerende direktør i Diabetesforeningen, Henrik Nedergaard.

Fra juli 2016 har kroniske patienter i Region Midtjylland ikke længere kunnet få taget blodprøver hos egen læge, men har i stedet skullet på sygehuset. På den måde har Region Midtjylland villet spare 13,7 millioner kroner om året.

”Det skaber besvær, ventetid og problemer for alt for mange med blandt andet diabetes og peger væk fra den bevægelse med mere ansvar til almen praksis, som alle andre instanser er i gang med,“ siger mener administrerende direktør i Diabetesforeningen, Henrik Nedergaard, i et debatindlæg på Jyllands-Posten Aarhus..  

Diabetesforeningen frygter, at besværet med at få taget blodprøver, før man kan få kontrolleret sin diabetes, vil få specielt de mest sårbare patienter til at opgive at gå til kontrol med deres sygdom.

”Alle danskere skal have adgang til en praktiserende læge. Det gælder, uanset hvem man er, hvor man bor, og hvad man fejler. Både på landet og i tætbefolkede byområder findes der desværre ”sorte huller”, hvor de mennesker, der bor der, ikke har mulighed for at være tilknyttet en praktiserende læge. Derfor er det også godt, at et enigt folketing har indgået et lægedækningsforlig, og Praktiserende Lægers Organisation har indgået en ny overenskomstaftale med regionerne, der også tager initiativer til at sikre alle danskerne en betryggende lægebetjening. Sammen med blandt andet den kommende nationale handlingsplan for diabetes, Diabetesplan II, og det kommende udspil om en styrkelse af det nære og sammenhængende sundhedsvæsen viser det en entydig retning: mod en stærkere almen praksis med ansvar for endnu flere patienter,” skriver Henrik Nedergaard.

”Derfor er det også dobbeltærgerligt, at Region Midtjyllands politik på området for blodprøvetagning for blandt andre diabetikere trækker i den stik modsatte retning,” skriver han.

I alt er der over en et-årig periode blevet flyttet 90.000 blodprøver fra de praktiserende læger i regionen til hospitalerne.

type 1-diabetes, type 2 diabetes, blodprøver, Henrik Nedergaard, Diabetesforeningen

Del artikler