Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Afvist medicin udsætter behovet for kørestol i syv år

Det eneste lægemiddel til behandling af primær progressiv multipel sclerose, Ocrevus, blev afvist af Medicinrådet 30. maj. Begrundelsen var, at de dokumenterede effekter er relativt små og baseret på en meget lav kvalitet af evidens.

Nu antyder ny forskning, at Ocrevus (ocrelizumab) kan forsinke behovet for kørestol med syv år for personer med primær progressiv multipel sclerose.

Den nye forskning er foreløbige analyser af fase III-studiet ORATORIO, hvor forskere siden 2011 har fulgt 732 patienter med progressiv sclerose (PPMS), der enten har fået Ocrevus eller placebo hver 24. uge.

Personer behandlet med Ocrevus havde en 46 procents reduktion i risikoen for at havne i en kørestol sammenlignet med den placebobehandlede gruppe (6,2 procent vs. 9,8 procent risiko).

Når disse resultater blev forlænget (ekstrapoleret) for at kunne beregne den mediane tid til, at deltagerne måtte bruge kørestol, tyder dataene på, at Ocrevus-behandlingen kan forsinke behovet for kørestol med syv år (19,2 år for Ocrevus vs 12,1 år for placebo).

Resultaterne blev præsenteret lpå sclerosekongressen EAN i Lissabon, Portugal.

"For en person, der lever med primær progressiv MS, hvor handicap akkumuleres dobbelt så hurtigt som ved relapsing ​​MS, kan syv flere år uden behov for en kørestol forlænge den tid, de kan leve uafhængigt i deres hjem, fortsætte med at arbejde eller passe på deres familier," siger Helmut Butzkueven, professor og formand for MS og Neuroimmunology Research ved Central Clinical School, Monash University.

"Dataene viser den betydelige virkning, som Ocrevus, der er den første sygdomsmodificerende medicin mod PPMS, kan have på mennesker med MS med det største behov."

Analysen viste også, at de placebobehandlede deltagere blev invalide med samme hast som en ubehandlet population af patienter med progressiv sclerose.

Da Medicinrådet 30. maj afviste ibrugtagning af Ocrevus, skete det på trods af, at regionernes egen indkøbsorganisation Amgros havde anbefalet det.

Selv om den såkaldt kliniske merværdi var lille, vurderede Amgros nemlig, at meromkostningerne var rimelige.

Resultatet af omkostningsanalysen viste, at de samlede gennemsnitlige omkostninger pr. patient i behandling med Ocrevus ville have været 200.150 kr. i det første år og 196.254 kr. i det andet år. Samtidig vurderede Amgros, at ca. hver tredje af landets 2400 patienter med primær progressiv sclerose ville have fået lægemidlet, og at det derfor i alt ville have kostet ca. 116 millioner kroner årligt. Derfra skal dog trækkes en hemmeligholdt rabat, som medicinalvirksomheden bag produktet, Roche, ville give.

Tags: ocrevus

Del artikler