Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Her er reaktionerne på den nye plan for almen praksis

Hvad siger patienterne om regeringens nye plan for almen praksis? Og hvad siger andre aktører? Få overblikket her.

Positive, men også kritiske, patienter

Organisationen Danske Patienter ergenerelt positive overfor det nye udspil.

"Det er vigtigt, at alle patienter får adgang til en læge. Og sådan er det ikke helt i dag. Med større lægehuse og praksispersonale, der kan træde til og løfte en række opgaver, får vi ikke kun en større kapacitet, men også bedre kvalitet. Vi kan få skabt nogle gode faglige miljøer, der kan tiltrække læger, som gerne vil arbejde i almen praksis, men måske ikke har lyst til at eje deres egen virksomhed, siger formand for Danske Patienter, Camilla Hersom.

Selv om udspillet rummer gode visioner, er der også områder, hvor Danske Patienter gerne havde set nogle lidt større af slagsen.

"Vi ser regionsklinikker som en vigtig del af løsningen. Vi så også gerne, at man kiggede på muligheden for at lave delestillinger, hvor læger kan være ansat i en delt stilling mellem hospital og almen praksis," siger Camilla Hersom, der mener, at det ikke er vejen frem, at læger kan undtages for akkreditering og i stedet indgå i klyngesamarbejder.

"Selvfølgelig skal vi gøre alt muligt for at fastholde lægerne i arbejde, men vi må under ingen omstændigheder slække på kvaliteten. Akkreditering er en nødvendig dokumentation af, at kvaliteten er i orden, og det skal alle læger kunne dokumentere – også de ældre. Vi skal sikre høj kvalitet for alle patienter," siger Camilla Hersom, der også mener, at der planen ikke kun skulle rumme efteruddannelse af personalet, men også af lægerne selv.

"Vi bør også forpligte lægerne til at efteruddanne sig, så vi er sikre på, at de har de rette kompetencer, nu hvor de skal varetage flere opgaver – herunder behandlingen af KOL og diabetes," siger Camilla Hersom.

Glade regioner

Stephanie Lose, formand for Danske Regioner, glæder sig over den nye plan.

”De praktiserende læger spiller en nøglerolle i sundhedsvæsenet, især når det handler om at gribe patienterne tidligt og tage sig af dem over længere forløb. Regeringens udspil lægger op til en endnu stærkere almen praksis, og det bakker vi 100 procent op om i regionerne,” siger hun.

I efteråret indgik regionerne en ny overenskomst med de praktiserende læger, hvor et hovedelement er, at de praktiserende læger i langt højere grad skal tilse og kontrollere KOL- og diabetespatienter. En opgave til mere end 150 mio. kroner, som styrker det nære sundhedsvæsen.

”Landets praktiserende læger har en stor opgave foran sig, så hospitalerne skal spille tæt med og levere specialistrådgivning til almen praksis. I regionerne er det en hovedprioritet med en stærkere almen praksis, og regeringen vil heldigvis også spille med. Det er vigtigt, når der bliver behov for flere læger, mere praksispersonale og større lægehuse,” siger Stephanie Lose.

Tilfredse læger

Det nye regeringsudspil ”En læge tæt på dig” om fremtiden for almen praksis sætter en tyk streg under, hvor essentiel en rolle den alment praktiserende læge spiller i det danske sundhedsvæsen, mener Lægeforeningen.

”Det er en stor cadeau til det arbejde, som foregår i almen praksis og den helt afgørende rolle, som den praktiserende læge og hans eller hendes personale spiller i et sammenhængende sundhedsvæsen. En endnu stærkere almen praksis er også nødvendig, hvis regeringens planer om at øge sammenhængen i sundhedsvæsenet og flytte flere opgaver ud i det nære sundhedsvæsen hos de praktiserende læger skal lykkes”, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen. 

Han er især glad for, at regeringen vil gøre en indsats for at sikre rekruttering og fastholdelse i almen praksis – bl.a. ved at øge antallet af hoveduddannelsesforløb i almen medicin.

Der er også lagt op til, at der skal udarbejdes en samlet forskningsstrategi for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. 
 
”Vi har manglet en samlet strategi for forskning i det nære sundhedsvæsen – herunder almen praksis. Det er meget positivt, at der også er tænkt på forskningen i udspillet. Men det er ikke nok med en strategi. Der skal også være penge til at forske. Forskning er en god investering, og det er essentielt for at sikre, at almen praksis er evidensbaseret, så vi også i fremtiden kan tilbyde patienterne den bedste behandling og de rigtige tilbud i almen praksis i et samspil med resten af sundhedsvæsenet”, siger Andreas Rudkjøbing. 

 

Fra Twitter:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også:

 

 

Tags: almen praksis

Del artikler