Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Privat forsikring – betalt af det offentlige

Professor Peter Gøtzsche har meget usædvanligt tegnet en forsikring mod eventuelle retskrav som følge af indholdet i hans bøger. Forsikringen er betalt af skatteyderne, bevilget af Rigshospitalet og finansieret af Cochrane centerets finanslovsbevilling.

I sine seneste tre bøger angriber professor Peter Gøtzsche mange læger og store dele af industrien for korruption, kriminalitet m.v. Alle rettigheder til og indtægter for bøgerne tilhører Peter Gøtzsche. Ikke desto mindre beder han det offentlige betale, da han på et tidspunkt vælger at lade sig forsikre mod eventuelle retskrav fra tredjeparter.

Peter Gøtzsche er en af dansk forsknings mest internationalt kendte og citerede profiler, der – som vi har dokumenteret i andre artikler – i årevis har anvendt skatteydernes penge på at promovere salget af de bøger, han har skrevet som privatperson. Indtægterne er gået til ham selv, og har samlet set indbragt ham forfatterhonorarer på skønsmæssigt mindst en halv mio. kr., men mere sandsynligt over en mio. kr.

At forfattere tegner forsikringer omhandlende indholdet af deres bøger er, ifølge kilder i forlagsbranchen, meget usædvanligt, da det normalt er forlagene, der hæfter juridisk. Ikke desto mindre vælger Peter Gøtzsche at tegne en personlig forsikring i forbindelse med sit forfatterskab. Det sker i 2013 – inden udgivelsen af hans seneste tre bøger – og sker formentlig for at gardere sig mod eventuelle retskrav fra forurettede parter, f.eks. medicinalvirksomheder, som kunne mene, at han skader deres forretning og mangler dokumentation for sine udfald i kronikker og bøger som 'Mammografiscreening: truth, lies and controversy', ’Dødelig medicin og organiseret kriminalitet’ samt ’Dødelig psykiatri og organiseret fornægtelse’.

Den forsikring, han tegner, er en såkaldt ’Writers Professional Indemnity & Public Liability Insurance’. Den koster 1.280 pund om året, svarende til 11.200 kr., og sikrer ham mod tab på maksimalt 500.000 pund – ca. 4,3 mio. kr. Siden skifter han dog mening og ønsker forsikringen udvidet til tre år, svarende til en samlet præmie på 33.400 kr. Det hele ender dog med en aftale for et år, men lidt dyrere end de 1.280 pund.

På samme måde får skatteyderne lov at betale, da Peter Gøtzsche også i 2013 melder sig ind i The Society of Authors. Det koster 95 pund, og Rigshospitalet betaler herefter svarende til 800 kr. 

Del artikler