Fedme er det nye sort i sundhedsdebatten

Fedme er det nye sort i sundhedsdebatten

Skrevet d. 21. februar 2017 i kategorien Politik

Fedme er dømt til at blive et af årets temaer i sundhedsdebatten, og det skyldes især, at der er dukket nye medicinske behandlinger op, som faktisk kan føre til mærkbare og fremfor alt varige vægttab hos stærkt overvægtige.

Nøjagtig samtidig med at sådanne lægemidler er kommet inden for rækkevidde er fedmeoperationer rykket op i en ny klasse efter Sundhedsstyrelsen nu anbefaler dem som effektive interventioner mod stærkt overvægtige. Tidligere var det ellers et indgreb, som helst skulle undgås.

Tilsammen er den danske tilgang til løsningen af overvægt dermed grundstødt. Det nytter så åbenlyst at bruge kunstige hjælpemidler til stærkt overvægtige. Det er faktisk nyt.

For nylig åbnede Novo Nordisk fedmedebatten med en høring på Christiansborg med deltagelse af en bred kreds af sundhedspolitikkere og en række af landets førende forskere og eksperter, når det gælder fedmesagens forskellige vinkler. Den drejede sig om svær overvægt, men i virkeligheden handlede den også om fedme som kronisk sygdom.

Det blev klart i takt med den ene ekspert efter den anden dukkede op med netop det budskab. De blev stærkt supporteret af en undersøgelse fra KORA, som professor i sundhedsøkonomi, Jakob Kjellberg, fremlagde på konferencen, og som dagen i forvejen var tophistorie i TV-nyhederne. Hans undersøgelse viser, at de stærkt overvægtige koster det danske samfund mere end andre.

Hans indlæg blev fulgt op af forskere og klinikere med forstand på håndteringen af svær fedme. Der var Julie T. Kloppenborg, læge og forsker, fra Holbæk Sygehus, og på de kanter ved de virkelig meget om fedme og børn og unge. Hun var i den grad klar til effektiv medicinsk behandling.

Det samme var en anden af landets fedme eksperter, Jens Meldgaard Bruun, overlæge og professor ved Regionshospitalet Randers og Københavns Universitet, Institut for Idræt og Ernæring, som adresserede problemet meget direkte; Hvad betaler sig bedst: livsstilsintervention, medicinsk behandling og kirurgisk behandling. Hvem der vandt den sammenligning kan sikkert diskuteres. Til gengæld var der én klar taber - nemlig livsstilinterventioner, som rent ud sagt ikke virker.

Dermed var banen kridtet på til politikerne. Der var alle muligheder for at få en debat om et paradigmeskift i fedmebehandlingen.

Men så dukkede et evindeligt problem op, når den slags emner skal drøftes med politikere her til lands. Får de muligheden, smutter politikere ud af bagdøren. Bagdøren hedder forebyggelse, og den vej løb de alle på denne høring. Så slap de for fordøren. Dér hvor de skal tale om behandling. Det vil politikerne helst undgå, fordi det koster penge.

Sådan gik det også på denne høring. Den kom ikke til at handle om svær overvægt som en kronisk sygdom – det er nemlig en helt ny tankegang, et paradigmeskifte, fjernt fra den eksisterende tilgang til fedme, hvor de berørte bare skal tage sig sammen, motionere mere og spise mindre.

Derfor blev denne høring uforløst. Politikerne havde ikke modet til at drøfte det egentlige, og ordstyreren formåede ikke at få dem til at drøfte det egentlige.

Måske lykkes det næste gang? Det må man håbe.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift